Світ

У РФ заарештували німецького режисера


Вказується, що режисер та письменник Андрій Некрасов був затриманий у Смоленській області 24 серпня. У 66-річного вихідця з РФ Некрасова є лише німецьке громадянство. У МЗС ФРН підтвердили, що з ним уже зв’язався представник посольства Німеччини в РФ.

За словами Некрасова, він знімав фільм у Смоленській області.

“Відзняті кадри мали стати частиною дослідницького проєкту про Росію”, – пояснив режисер.

Некрасов розповів, що його затримали співробітники ФСБ у цивільному, які стверджували, що він вів зйомку поряд із будівлею цієї спецслужби.

Далі, за словами Некрасова, російський суд визнав його винним у порушенні адміністративної статті про “незаконну професійну діяльність”. Режисера засудили до арешту в центрі для утримання іноземців терміном до 90 діб, не зваживши на те, що режисер, як він стверджує, не знав, що поряд з місцем зйомки розташована будівля ФСБ і не планував її знімати.

Юрист, який співпрацює з правозахисним проєктом “Перший відділ” припустив, що щодо Некрасова могли використати статтю 18.10 КоАП за незаконне провадження трудової діяльності в Росії. У цьому випадку максимальне покарання – штраф та депортація.

“У такому разі суд має право визначити арешт до 90 діб – за цей час пристави повинні придбати квитки на транспорт та здійснити видворення правопорушника із забороною на в’їзд до РФ протягом п’яти років”, – уточнив юрист.

У той же час, юрист визнав, що в цій справі “бентежить участь спецслужб та досить суворе покарання”. 

Як встиг повідомити режисер, умови утримання в міграційному центрі не відрізняються від тюремних: жорстке ліжко, на вікнах грати, в камеру практично не потрапляє сонячне світло, прогулянок немає через ремонт на території. Також режисер поскаржився, що в нього вилучають телефон.

Згідно з відкритими джерелами, Андрій Некрасов – автор фільмів “Недовіра” про вибухи житлових будинків у Москві 1999 року, “Бунт. Справа Литвиненка” про отруєння колишнього співробітника ФСБ у Лондоні, “Уроки російської” про російську агресію проти Грузії 2008 року та “Акт Магнітського – За лаштунками” про смерть юриста Сергія Магнітського у російському СІЗО.

У тимчасово окупованому Севастополі міський суд виніс вирок місцевому жителю, який нібито збирав та передавав СБУ відомості про розташування фортифікаційних загороджень Севастопольської бухти. 

У ФСБ Росії заявили про затримання в Самарі жінки, яка нібито співпрацювала з українськими спецслужбами і “схиляла російських військових до переходу на бік ЗСУ”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

two × 4 =

Back to top button