Світ

У РФ виставили на продаж картину, оголошену Україною в міжнародний розшук

У РФ виставили на продаж картину, оголошену Україною в міжнародний розшук

Фото: Скриншот

Оголошення про продаж картини Місячна ніч

У Московському аукціонному домі повідомили, що перед продажем картину Айвазовського Місячна ніч оцінили в 100 млн рублів (приблизно 1,09 млн доларів).

Росіяни виставили на аукціон картину художника Івана Айвазовського Місячна ніч, незаконно передану в 2014 році Сімферопольському художньому музею на початку російської окупації Криму. Про плани росіян продати з аукціону картину Айвазовського повідомив ексзаступник генерального прокурора, колишній прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов, пише УП.Життя.

Повідомляється, що в 2017 році за поданням прокуратури Криму Інтерпол оголосив 52 картини, передані в окупований Крим, у міжнародний розшук, тому оголошенням про продає картини РФ відкрито нехтує міжнародним правом, адже згідно з Конвенцією ЮНЕСКО 1970 року вивезення культурних цінностей й передача права власності заборонено.

У Московському аукціонному домі повідомили, що перед продажем картину оцінили в 100 млн рублів (приблизно 1,09 млн доларів).

Крім цієї картини Айвазовського, на продаж виставлять 123 роботи митців XVIII-XX століть, серед яких картини Іллі Рєпіна, Ісаака Левітана, Василя Верещагіна, Миколи Реріха тощо.

 

УП.Життя розповідає, як Росія вкрала картину Місячна ніч.

18 лютого 2014 року Сімферопольський художній музей і Маріупольський краєзнавчий музей підписали договір про експонування картин у рамках виставки “Російське та українське мистецтво ХVIII – початку ХХ сторіччя”. З Криму до Маріуполя прибуло 52 картини, серед яких була і Місячна ніч. Виставка у Маріуполі мала тривати до 31 травня, але була закрита раніше, бо 19 березня керівництво Сімферопольського музею вимагало терміново повернути картини до вже окупованого Криму, і це було зроблено.

17 серпня 2017 року українська прокуратура Криму повідомила про оголошення в розшук по каналах Інтерполу 50 картин, які в березні 2014-го були незаконно передані в Сімферопольський художній музей.

Нагадаємо, влітку 2022 року повідомлялося, що музеї Маріуполя розбомблені й порожні, російські окупанти вивезли з міста всі цінні експонати. Зокрема окупанти вивезли з маріупольських музеїв картини Куїнджі та Айвазовського.

Окупанти розкрадають фонди музеїв Маріуполя

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button