Світ

У Польщі розпочався кадровий голод через від’їзд українських заробітчан

Українці покривали величезну нестачу робочої сили на польських фабриках, будівництвах, фермах, в готелях, ресторанах та супермаркетах

Через пандемію коронавірусу понад 100 тисяч українців поспішили на батьківщину, а польські компанії, які покладалися на роботу мігрантів і які досі працюють попри карантин, відчули гостру нестачу робочої сили.

Про це повідомляє 1NEWS.

Минулого року Польща видала півтора мільйона короткострокових робочих віз та дозволів на роботу для українців – набагато більше, ніж для громадян будь-якої іншої країни.

Ці робітники допомогли покрити величезну нестачу робочої сили на польських фабриках, будівництвах, фермах, в готелях, ресторанах та супермаркетах.

Польська фермерська спілка застерігала, що ситуація, коли українці не зможуть приїхати до Польщі на цьогорічний збір врожаю фруктів, загрожує паралічем усієї галузі.

Відчувають тиск і будівельні компанії.

“Це наша проблема номер один”, – каже виданню представник однієї з найбільших будівельних компаній Польщі Цезарій Мачка.

Він розповідає, що в деяких їхніх компаніях-субпідрядниках понад 70% робітників – з України.

Люди їдуть додому з низки причин, розповідає газеті Мирослава Керик, голова Фонду “Наш вибір”, що підтримує українців в Польщі. Деякі втратили роботу та місце проживання, інші непокоїлися через те, що мешкаючи разом з іншими мігрантами, вони більше ризикували підхопити вірус.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button