Світ

У Північній Македонії стався скандал із президенткою Косова

У Північній Македонії стався скандал із президенткою Косова

Фото: Вікіпедія

Президентка Косова Вйоса Османі

В аеропорту служба безпеки забрала особисту сумку президентки Косова, але свій телефон президентка не дозволила взяти.

Косово звинуватило службу безпеки аеропорту в столиці сусідньої Північної Македонії Скоп’є в порушенні міжнародних правил після інциденту, під час якого президентка Вйоса Османі відмовилася віддати свій мобільний телефон під час перевірки на безпеку. Про це повідомляє RFE/RL.

Повідомляється, що інцидент стався 1 серпня, коли Османі прямувала до Словенії.

Політичний радник Османі Бекім Купіна заявив, що поведінка співробітників македонського аеропорту суперечить всім міжнародним нормам, за якими керівники держав під час подорожей захищені дипломатичними привілеями й імунітетами.

“Порушуючи ці правила, македонська сторона забрала особисту сумку президентки. Хоча це суперечило правилам, команда президентки дозволила це зробити, щоб президентка могла увійти до аеропорту, зокрема, до VIP-зали, яка була зарезервована усною нотою нашого посольства, як це практикується для глав держав. Однак з міркувань безпеки президентка не дозволила взяти її телефон, оскільки це було б серйозним порушенням”, – сказав Купіна.

Він заявив, що співробітник служби безпеки аеропорту “намагався фізично штовхнути президентку, що змусило косовську поліцію втрутитися, щоб звільнити шлях для Османі.

Інцидент вирішився тоді, коли спікер парламенту Північної Македонії Афрім Гаші особисто прибув до аеропорту і допоміг Османі та її супроводу продовжити поїздку.

Македонська влада відкинула звинувачення у навмисному порушенні, але заявила про розслідування конфліктної ситуації, а служба безпеки аеропорту заявила, що 1 серпня її співробітники проводили стандартну перевірку в аеропорту.

Зазначається, що Косово і Північна Македонія мають дипломатичні відносини, і до цього часу подібних інцидентів не виникало.

Раніше повідомлялося, що Іспанія відкликала посла в Аргентині через слова президента Мілея. Мілей назвав дружину Санчеса Бегону Гомес “корумпованою”. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twelve + fourteen =

Back to top button