Світ

У Новій Зеландії вперше за 25 років пройшов величезний страйк вчителів

Протестувальники вимагали підвищення зарплат на 16% протягом двох наступних років

Майже 30 тисяч вчителів та директорів початкових шкіл Нової Зеландії взяли участь у першому за 24 роки загальнонаціональному страйку освітян, вимагаючи підвищення заробітної платні.

 

Про це повідомляє 1NEWS.

“Сьогодні ми робимо крок, який ми не робили протягом останніх 24 років… Час нехтування потребами вчителів та учнів закінчився”, – заявила Лінда Стюарт – президент профспілки “Новозеландський освітній інститут” (New Zealand Educational Institute), яка об’єднує більшість освітян країни.

Протестувальники вимагали підвищення зарплат на 16% протягом двох наступних років, зменшення кількості учнів у класах, реальних кроків для збільшення популярності професії вчителя, а також більшої автономії і фінансової підтримки для шкіл, щоб ті могли задовольняти потреби дітей.

В уряді визнали право освітян на страйк, однак зазначили, що вчителі занадто рано покинули стіл переговорів з посадовцями.

“Коли прем’єр-міністр заявляє, що ми почали страйкувати занадто рано, вона не розуміє, що ці проблеми є новими для її уряду, але давніми для нас”, – заперечили протестувальники, однак погодилися повернутися до переговорів.

Акції протесту пройшли в усіх великих містах і регіональних центрах країни і призвели до закриття 1479 шкіл (три четверті усіх шкіл), залишивши без навчання понад 400 тис. школярів.

Наразі заробітна плата вчителя, який тільки починає свою кар’єру, на 9% менша від середньої заробітної плати пересічного новозеландця, що зменшує кількість тих, хто бажає опановувати цю професію, і збільшує навантаження на існуючий викладацький склад.

Джерело: Укрінформ

Back to top button