Світ

У Норвегії прийшов до влади новий уряд

До влади прийшла коаліція меншості у складі Лейбористської партії та Центристської партії, яка замінила консервативний уряд

У Норвегії розпочав роботу новий лівоцентристський уряд після перемоги на виборах минулого місяця.

Більшість місць в ньому вперше з 2012 року належить жінкам, – інформує 1NEWS.

До влади прийшла коаліція меншості у складі Лейбористської партії та Центристської партії, яка замінила консервативний уряд. Під час виборчої кампанії лейбористи казали, що хочуть забезпечити перехід від нафти та газу до зеленої енергетики.

Прем’єр-міністром Норвегії став лідер лейбористів Йонас Гар Стьоре. Загалом до його команди ввійшли 19 політиків, серед яких 10 жінок. Зокрема, міністром праці з нафти та енергетики буде колишній мер Бергена Марте Мйос Персена, лідер центристів Трігве Слагсвольд Ведум очолюватиме міністерство фінансів, а представниця Лейбористської партії Аннікен Гуйтфельдт — міністерство закордонних справ.

Також в уряді будуть нові обличчя: міністеркою освіти стане Тоньє Бренна, міністром промисловості — Ян Крістіан Вестре. Обоє політиків у 2011 році вижили після терактів на острові Утойя, які влаштував норвежець Андерс Брейвік. Тоді загинули 77 людей.

«Для нас звук і виразність нового політичного покоління — це натхнення. Коли ці великі політики мають такий досвід, це свідчить про те, що ми пройшли довгий шлях, і я цим дуже пишаюся», — заявив прем’єр.

Джерело: НВ

Back to top button