Світ

У некрополі візантійського міста розкопали останки людей, які майже не страждали від карієсу

У некрополі візантійського міста Телль ес-Сін на території сучасної Сирії знайшли скелети сотень людей, які, ймовірно, майже не страждали від зубного болю. Про це пише 1NEWS, посилаючись на Gazeta.ua.

Аналіз показав, що цих людей поховали в період від V до VII століть нашої ери на лівому березі річки Євфрат, повідомляє сайт Університету Барселони.

71 скелет вивчили в лабораторних умовах. Середній зріст чоловіків становив 174,5 см, а жінок – 159,1 см. Ці показники були типові для всієї Візантії.

Дослідження кісток також показали, що ці люди страждали багатьма хворобами. Серед них рахіт і гіперостоз. Багато з обстежених людей померли від інфекцій.

При цьому люди мали хороший стан зубів. Вони не страждали від зубного болю так, як їхні сучасники з інших регіонів. Тільки у 2,8% досліджених зубів вчені виявили карієс.

Щоб пояснити цей феномен, дослідники приступили до детального вивчення порожнин рота. Вони планують визначити раціон харчування місцевого населення.

Робітники виявили 2 могили аварських воїнів на кладовищі міста Вінковці у Ховартії. Їх вік оцінюють у 1,3 тис. років. Подібні знаходять на теренах міста вперше.

Back to top button