Світ

У МВФ спрогнозували, як штучний інтелект вплине на робочі місця

У МВФ спрогнозували, як штучний інтелект вплине на робочі місця

Фото: pixabay.com

ШІ вплине на розвиток робочих місць

Молодим працівникам може бути легше використовувати можливості штучного інтелекту, а літнім працівникам, ймовірно, буде складно адаптуватися ло нових реалій і вимог.

Штучний інтелект може зачепити майже 40% робочих місць у світу, замініючи одні й доповнюючи інші, що позначиться на світовій економіці. Про це повідомила директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва.

Зазначається, що співробітники МВФ провели аналіз щодо потенційного впливу ШІ на світовий ринок праці: передбачається, що штучний інтелект змінить робочі місця, а в багатьох випадках зможе доповнювати роботу людини.

Аналіз МВФ враховує обидва варіанти.

“Історично склалося так, що автоматизація та інформаційні технології, як правило, впливали на рутинні завдання, але одна з речей, яка відрізняє ШІ, це його здатність впливати на висококваліфіковані робочі місця. Як наслідок, країни з розвиненою економікою зіткнуться з більшими ризиками, пов’язаними зі штучним інтелектом”, – вважає Георгієва.

У країнах з розвиненою економікою відчути вплив ШІ можуть близько 60% робочих місць.

Орієнтовно половина відкритих робочих місць може отримати вигоду від інтеграції ШІ, який підвищить продуктивність, а в іншій половині інструменти штучного інтелекту можуть виконувати ключові завдання замість людей, що може знизити попит на робочу силу, призвести до зниження заробітної плати й скорочення найму. У крайніх випадках деякі з цих робочих місць можуть просто зникнути.

У країнах з низьким рівнем доходу і на ринках, що розвиваються, вплив ШІ, за прогнозами аналітиків становитиме 40% і 26% відповідно.

Як зазначають експерти МВФ, такі країни стикаються з меншою кількістю миттєвих збоїв через ШІ, адже багато з цих країн не мають інфраструктури або кваліфікованої робочої сили, щоб скористатися перевагами штучного інтелекту. Тому з часом ця технологія може погіршити нерівність між країнами.

ШІ може вплинути й на нерівність доходів і багатства всередині країн. Молодим працівникам може бути легше використовувати можливості штучного інтелекту, а літнім працівникам, ймовірно, буде складно адаптуватися ло нових реалій і вимог.

Георгієва вважає, що в більшості сценаріїв штучний інтелект, ймовірно, погіршить загальну нерівність, тому країнам важливо створити комплексні системи соціального захисту й запропонувати програми перепідготовки для незахищених працівників.  

Раніше повідомлялося, що Мicrosoft інвестує понад $3 млрд у розвиток штучного інтелекту в Австралії.

Книжки про Гаррі Поттера допомогли вченим навчити ШІ забувати інформацію

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button