Світ

У Міннеаполісі відбулися масові протести проти свавілля поліцейських

У четвер, 28 травня, мер міста Міннеаполіс (штат Міннесота) Джейкоб Фрей ввів режим надзвичайної ситуації на тлі протестів, викликаних загибеллю 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда, який помер після затримання поліцейськими, передає 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Введення режиму НС дає владі право залучення бійців Національної гвардії США для забезпечення порядку в Міннеаполісі, а також – можливість звернутися по допомогу до влади інших міст в штаті Міннесота і до федерального уряду.

На даному етапі режим НС в Міннеаполісі введений на три доби.

25 травня поліція Міннеаполіса отримала повідомлення про те, що якийсь громадянин намагається використовувати підроблені документи в кафе Cup Foods Minnesota. Прибувши до місця події, правоохоронці виявили підозрюваного, Джорджа Флойда, і зажадали, щоб він вийшов з машини. Той чинив опір, в результаті чого у нього, за словами одного з поліцейських, “виникли проблеми зі здоров’ям”, і він помер у лікарні. Пізніше в соцмережах було викладено відео затримання цієї людини. На записі видно, як офіцер поліції притискає коліном шию Флойда, який лежить на асфальті, той задихається і вимовляє, що йому нема чим дихати.

Через цю подію четверо співробітників поліції Міннесоти були звільнені. Також президент США Дональд Трамп наказав ФБР провести ретельне розслідування обставин смерті Флойда. Мер міста виступив з емоційною промовою, заявивши: “Народитися чорним – це не повинно бути смертним вироком”.

З вечора 26 травня в Міннеаполісі почалися масові акції протесту. Поліція застосовувала спецзасоби для розгону натовпу.

У ніч на 29 травня протестувальники спалили один з міських поліцейських ділянок.

 

 

 

 

 

Back to top button