Світ

У Мексиці декриміналізували аборти

Таким чином, судове переслідування будь-якої жінки, яка вдалася до штучного переривання вагітності, стало неможливим - без порушення конституції

Верховний суд Мексики дійшов висновку, що абсолютна заборона на аборти є неконституційною.

Про це інформує 1NEWS.

Судді визнали, що стаття кримінального кодексу штату Коауїла, яка за переривання вагітності в першому триместрі передбачала від одного року до трьох років позбавлення волі, суперечить конституції.

Стаття передбачала тюремне ув’язнення як для жінки, котра добровільно йде на аборт, так і для особи, яка сприяє “аборту з її згоди”.

Голова ВС Артуро Залдівар назвав одноголосне рішення “переламним моментом” для всіх жінок, особливо – для найуразливіших із них.

“Це – подальший крок у історичній боротьбі за рівноправ’я жінок, гідність та повне втілення їхніх прав”, – зазначив Залвідар.

Постанова була винесена на підставі справи 2018 року. Вердикту передувала активізація феміністичного руху і акцій протесту в Мехіко, де мітингувальники вимагали змін і закликали скасувати закони щодо абортів, які діють на більшій частині території країни.

Рішення створило прецедент, слідувати якому зобов’язані всі судові інстанції, що стоять нижче в судовій ієрархії. Таким чином, судове переслідування будь-якої жінки, яка вдалася до штучного переривання вагітності, стало неможливим – без порушення конституції.

Дотепер переривання вагітності за будь-якої причини на терміні до 12 тижнів було дозволено тільки в Мехіко, а також в штатах Веракрус, Ідальго і Оахака.

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор до вступу на цю посаду в 2018 році підтримував політичні сили, що дотримуються жорсткої лінії стосовно абортів.

Утім, тепер він підкреслив, що рішення з цього питання має ухвалити суд, і пообіцяв не втручатися.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button