Світ

У Малайзії до 12 років в’язниці засудили експрем’єра

Вищий суд Куала-Лумпур засудив колишнього прем’єр-міністра Малайзії Наджіб Разака до 12 років позбавлення волі і штрафу в майже 50 млн доларів за відмивання грошей, зловживання владою і довірою, інформує 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

«У вівторок (28 липня) колишній прем’єр Малайзії Наджиб Разак засуджений до 12 років позбавлення волі і штрафу в 49,3 млн доларів США за його причетність до скандалу (з державним фондом – ред.) 1MDB», – йдеться в повідомленні.

Вищий суд Куала-Лумпур визнав 67-річного Разака винним за всіма сімома звинуваченнями, включаючи відмивання грошей, зловживання владою і зловживання довірою. Судді визнали обгрунтованою доказову базу прокурорів, яка підтверджує, що колишній глава уряду Малайзії отримав на власні банківські рахунки 10 млн доларів з державного фонду 1MDB.

При розгляді справи в суді екс-глава уряду не визнав своєї провини і заявив, що подаватиме апеляцію на рішення суду.

Відзначається, що проти Разака, який очолював уряд Малайзії з 2009 по 2018 рік, ще тривають чотири суди з десятками звинувачень, які також пов’язані з державним фондом 1MDB.

3 липня Малайзійська антикорупційна комісія (Маккей) затримала колишнього прем’єр-міністра Наджиба Тун Разака.

Кілька років тому стало відомо, що частина коштів фонду виявилася на рахунках політика, а також в фондах виборчої кампанії очолюваної ним коаліції. Розслідування корупції в фонді 1MDB в 2015 році було припинено, а заступник головного комісара МАКК Мохд Шукрі Абдул, який вів його, був змушений виїхати в США.

У травні 2018 року коаліція “Національний фронт”, на чолі якої стояв Разак і правила в країні понад 60 років, програла вибори опозиційної коаліції “Альянс надії”.

Новий уряд на чолі з прем’єр-міністром Махатхіром Мохамадом одним з перших рішень призначив на посаду голови антикорупційної комісії Мохд Шукрі Абдула.

 

 

 

 

Back to top button