Україна

У Києві вшанували пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу


У Києві вшанували пам ять жертв депортації кримськотатарського народу

Постійна представниця президента України в АРК зазначила, що злочини, які вчиняла Росія, повторюються, оскільки за злочин, скоєний Радянським Союзом, російська держава не понесла відповідальності.

Напередодні 80-ї річниці депортації кримськотатарського народу відбулася церемонія вшанування пам’яті жертв радянського злочину. У п1ятницю, 17 травня, перед будівлею Міністерства закордонних справ в Києві підняли, а потім приспустили прапор кримськотатарського народу з жалобною стрічкою. Про це повідомила пресслужба Представництва президента України в АРК.

У церемонії взяли участь постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

“Ми підніматимемо кримськотатарський прапор стільки, скільки потрібно – до того дня, коли ми зможемо перенести цю церемонію в Крим”, – заявив Дмитро Кулеба.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв нагадав про наслідки для кримськотатарського народу злочину, вчиненого радянською владою в 1944 році.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів про важливі кроки України на шляху захисту прав кримськотатарського народу дакож додав, що це дає надію на подолання наслідків геноциду 1944 року.

Постійна представниця президента України в АРК зазначила, що злочини, які вчиняла Росія, повторюються, оскільки за злочин, скоєний Радянським Союзом, російська держава не понесла відповідальності.

“Тому сьогодні відбувається те, що кримські татари називають гібридною депортацією. Так, зараз уже не саджають у товарні вагони, але створюють умови, які змушують кримських татар покидати Крим. У 2014 році через окупацію Криму російськими військами, у 2022 році – через примусову мобілізацію до ворожого війська”, – розповіла Таміла Ташева.

Постійна представниця закликала усіх долучитися до вшанування памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу у будь-якій формі: повʼязати чорну траурну стрічку, висловити слова співчуття знайомим кримським татарам, написати лист кримським татарам, які перебувають в незаконному увʼязненні у вʼязницях РФ у межах ініціативи “Листи до вільного Криму”.

Раніше повідомлялося, що за час окупації Криму на півострові через політичні репресії РФ загинуло 60 людей, 28 з яких – кримські татари.

У РФ відбувають покарання 150 політв’язнів із Криму – КРЦ

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button