Світ

У Китаї зробили заяву щодо умов застосування західної зброї Україною по РФ

У Китаї зробили заяву щодо умов застосування західної зброї Україною по РФ

Фото: Укрінформ

Спецпредставник уряду КНР Лі Хуей на брифінгу

КНР і три його партнери з Глобального Півдня вважають однією з головних причин того, що російсько-українська війна не припиняється, зацікавленість у її продовженні “ВПК деяких країн”.

Спецпредставник уряду КНР Лі Хуей заявив, що Китай, Бразилія, Південна Африка та Індонезія стурбовані пом’якшенням західними державами умов використання Україною наданої ними зброї для ударів по військових цілях на території Росії. Про це він сказав під час брифінгу в Пекіні за результатами четвертого раунду човникової дипломатії щодо врегулювання російсько-української війни, передає Укрінформ.

За словами Лі Хуея,  Китай і три його партнери з Глобального Півдня вважають однією з головних причин того, що російсько-українська війна не припиняється, зацікавленість у її продовженні “ВПК деяких країн”.

“Всі сторони вважають, що причина затягування «української кризи» (так у Китаї називають російську війну проти України – ред.) полягає не лише в діях Росії та України. Насправді ж за кризою стоять військово-промислові комплекси деяких країн, які маніпулюють конфліктом, щоб він продовжувався”, – заявив спецпредставник уряду КНР.

Він зазначив, що в Бразилії, Південній Африці та Індонезії погоджуються з китайською стороною в тому, що “конкретна країна” використовує кризу для власної вигоди і погрожує санкціями Китаю та іншим, які мають «нормальні» економічні й торговельні зв’язки з Росією.

Також Лі Хуей заявив, що Пекін очікує на збільшення підтримки країнами світу так званого консенсусу Китаю та Бразилії з шести пунктів щодо врегулювання «української кризи».

Він додав, що його поїздки до Бразилії, Південної Африки та Індонезії 28 липня – 7 серпня зумовлені зростанням занепокоєння у світі триваючими між Росією та Україною бойовими діями і “все більше й більше країн вважають нагальним завданням деескалацію ситуації”.

“Три країни мають схожі з китайською стороною позиції, вони підтримують комунікацію як із Росією, так і з Україною та залишаються відданими політичному врегулюванню конфлікту шляхом діалогу і переговорів”, – зазначив дипломат, маючи на увазі підтримку урядами Бразилії, Південної Африки та Індонезії підходів Пекіна до мирної конференції для припинення російсько-української війни.

“Під час моєї поїздки всі сторони погодилися з трьома елементами міжнародної мирної конференції, запропонованими китайською стороною, серед яких її визнання як Росією, так і Україною, рівноправна участь усіх сторін та справедливе обговорення усіх варіантів врегулювання кризи”, – зазначив Лі.

Раніше повідомлялося, що Китай вважає свою співпрацю з Росією нормальною і не направленою проти третіх сторін.

Нагадаємо, у Пекіні заявили про необхідність “відновлення діалогу” України та РФ. Там вважають, що великі держави “мають демонструвати позитивну енергію, а не здійснювати негативний вплив”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ten − 9 =

Back to top button