Світ

У Китаї археологи виявили черепи з ознаками деформації

У неолітичних похованнях, що у провінції Гирін на північному сході Китаю, археологи виявили 25 скелетів, 11 з яких мали яскраво виражені ознаки навмисної деформації черепа. Вони належать п’ятьом дорослим (четверо чоловіків і одна жінка) і шістьом дітям у віці від трьох років. Вік знахідок дуже різний: «наймолодшому» скелету приблизно 5000 років, в той час як найдавнішому − 12 000. Про це повідомляє Naked Science, пише 1NEWS, посилаючись на ZIK.

Як зазначає видання, це один із найдавніших прикладів традиції деформувати череп. Раніше вважалося, що найбільш раннім відомим прикладом такої практики були два черепи неандертальців, знайдені в Іраку і датовані близько 45 тисячами років. Однак пізніше ряд вчених поставив під сумнів викладені в роботі тези.

«Ми помітили, що не всі люди мали ознака умисної модифікації черепа, що вказує на те, що це може бути виборче навмисне культурна поведінка серед цієї групи населення, – зазначають автори нової роботи. − Хоча вибірковий критерій і значення цього культурного поведінки до цих пір невідомі, відмінності в ідентичності, можливо, в залежності від сімейного приналежності або соціально-економічного статусу, очевидно були основними причинами деформації черепа».

Знахідка має велике значення. Як відзначають автори дослідження, цей район Північно-Східної Азії був центром поширення популяцій людей на території за межі Північного Китаю, такі як: Центральний Китай, Корейський півострів, Японський архіпелаг, Східний Сибір і, можливо, Американський континент. Разом з міграціями населення міг поширюватися і культ деформованих черепів. Однак самі дослідники не поспішають називати Східну Азію батьківщиною дивної традиції. Можливо, до цієї ідеї різні племена первісних людей прийшли незалежно одні від одних.

Back to top button