Світ

У Киргизстані ухвалили закон про “іногентів”

У Киргизстані ухвалили закон про іногентів

Парламент Киргизстану

Документ ухвалили поспішно, без обговорень. За даними правозахисників, він на 98% аналогічний російському закону “про іноземних агентів”.

Парламент Киргизстану ухвалив законопроєкт “про іноземних представників”, який багато в чому схожий на російський закон про “іноагентів”.Про цеу четвер, 14 березня,повідомила киргизька служба Радіо Свобода.

За документ проголосували 66 депутатів, проти – п’ять. При цьому документ ухвалили поспішно, без обговорень. Ще вранці питання на порядку денному не значилося.

Документ набуде чинності після того, як його підпише президент.

Законопроєкт дає змогу посилити держконтроль за некомерційними організаціями (НКО). Місцеві неурядові організації, які фінансуються з-за кордону та здійснюють “політичну діяльність” у Киргизстані, будуть визнані такими, що “виконують функції іноземного представника” та будуть зареєстровані у відповідному реєстрі. Діяльність організацій, які не зареєструвалися як “іноземні представники”, припинятимуть на шість місяців.

Такі НКО будуть зобов’язані складати додаткові звіти киргизькій владі і можуть піддаватися позаплановим перевіркам. Крім того, “іноземні представники” повинні будуть супроводжувати свої публікації плашкою, аналогічною російській.

Законопроєкт раніше розкритикували активісти та міжнародні організації, зокрема Human Rights Watch та Amnesty International. Вони наголошували, що закон може призвести до того, що у Киргизстані закриється більшість НКО, а міжнародні донори підуть із країни.

Делегації Європейського Союзу та посольств Канади, Франції, Німеччини, Великої Британії та США у четвер зробили спільну заяву, в якій висловили стурбованість у зв’язку з ухваленням законопроєкту “про іноземних представників”.

Також повідомляється, що Фонд Правова клініка Адилет проаналізував цей документ та встановив, що він на 98% аналогічний російському закону “про іноземних агентів”.

Нагадаємо, у 2023 році парламент Грузії відкликав законопроект про “іноагентів” на тлі масових протестів у країні. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button