Світ

У Киргизстані колишніх президентів позбавили недоторканності

Тепер можна буде притягувати президента Киргизстану до кримінальної відповідальності після відмови його від посади.

Парламент Киргизстану в третьому остаточному читанні схвалив законопроект “Про гарантії діяльності президента”, що позбавляє колишніх президентів недоторканності і дозволяє залучати їх до кримінальної відповідальності.

За проголосували 111 депутатів, проти – 3, – повідомляє 1NEWS.

Згідно з документом, тепер можна буде притягувати президента Киргизстану до кримінальної відповідальності після відмови його від посади.

Депутати в Киргизстані запропонували розробити цей законопроект після того, як запідозрили колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва в причетності до просування інтересів китайської компанії ТВЕА.

Як з’ясувалося в ході розслідування, керівництво найбільшої енергокомпанії Киргизстану «Електричні станції» обрало підрядника для модернізації ТЕЦ Бішкека без поглибленого вивчення діяльності ТВЕА, яка, як виявилося, не має досвіду будівництва теплоелектроцентралей.

Атамбаєв керував країною з 2011 по 2017 роки. До цього він був прем’єр-міністром республіки в 2007 році і з 2010 по 2011 роки.

У 2010 році в Киргизстані ухвалили нову Конституцію. Країна стала парламентською республікою. Проте глава держави як і раніше володіє правом вето і може призначати голів державних органів.

Джерело: RTVI

Back to top button