Світ

У Кремлі висловили невдоволення щодо “зернової” угоди

У Кремлі висловили невдоволення щодо зернової угоди

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков

Росія має питання до “зернових” угод – частина їх нібито не виконуються, стверджує Дмитро Пєсков.

 

Росія все ще не знає, “куди ж іде більша частина” українського зерна. Це питання продовжує “хвилювати” країну-окупанта. Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков під час брифінгу у четвер, 9 березня.

 

Він відповів таким чином на питання про те, як правлячий режим Росії оцінює зернову угоду, а також перспективи її продовження або відмови від цього механізму.

 

“Там, як і раніше, багато питань з кінцевими одержувачами, питань про те, куди все ж йде більша частина зерна. І, звичайно, питання з другої частини домовленостей добре відомі всім. Там є певний рух, але, як і раніше, Росія має намір ставити цей питання”, – стверджує представник Кремля.

Зазначимо, що 22 липня 2022 року у Стамбулі двома сторонами підписано пакет документів про постачання продовольства та добрив на міжнародний ринок. Як відомо, Україна не підписувала з Росією жодних документів безпосередньо. Проте Київ та Москва уклали “дзеркальні” угоди з цього питання з Туреччиною та ООН.

 

Додамо, що Росія тривалий час блокувала своїми військовими кораблями вивіз українського зерна до третіх країн. “Зернові” угоди передбачають, що російські кораблі не тільки не перешкоджатимуть, а й не наближатимуться на певну відстань до суден, що відпливають із українських портів.

 

Разом з тим Москва традиційно намагалася домогтися якихось преференцій для себе, погоджуючись на цю “зернову” угоду. Зокрема йшлося про експорт російського зерна. Це питання ускладнювалося тим, що РФ обманом вивозила крадене із окупованих частин України зерно, видаючи його за своє.

 

У листопаді зернову угоду було продовжено ще на 120 днів, термін її дії закінчується 18 березня.

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button