Світ

У Хорватії розпустили парламент

У Хорватії розпустили парламент

Фото: flickr

У Хорватії розпустили парламент для проведення дострокових виборів

Офіційну заяву про розпуск парламенту подали 11 опозиційних партій. Президент Хорватії офіційно призначить дату виборів.

У Хорватії 14 березня депутати проголосували за розпуск парламенту, щоб відкрити шлях до парламентських виборів, які мають відбутися протягом двох місяців. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що голосування було заплановане на осінь, але уряд вирішив провести його до виборів у Європарламент в червні.

Офіційну заяву про розпуск парламенту подали 11 опозиційних партій на чолі з Соціал-демократичною партією (SDP) та лівою екологічною партією Можемо! після хвилі протестів проти політики керівного Хорватського демократичного союзу (HDZ) на чолі з чинним прем’єр-міністром Андреєм Пленковичем.

Президент Зоран Міланович офіційно призначить дату виборів цього тижня.

Як відомо, правоцентристський HDZ очолює уряд протягом останніх трьох термінів, а Пленкович був прем’єр-міністром протягом останніх восьми років. За даними опитування, HDZ, швидше за все, переможе на виборах, однак сформувати новий уряд буде важко.

Керівна більшість у парламенті Хорватії  наприкінці лютого відмовилася його розпустити і призначити вибори, незважаючи на вимоги опозиції.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков 5 березня подав до парламенту заяву про відставку свого уряду, на день раніше від запланованого терміну в рамках узгодженої раніше ротації.

Раніше повідомлялося, що уряд Казахстану, очолюваний Аліханом Смаїловим, іде у відставку. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button