Світ

У Грузії протестують проти “російського” закону про “іноагентів”

У Грузії протестують проти російського закону про іноагентів

Фото: twitter.com/soldier_fella

Ініціатива зобов’язує організації з понад 20% фінансування з-за кордону визнавати, що вони “дбають про інтереси іноземної держави”.

Жителі Тбілісі у вівторок увечері, 9 квітня почали мітинг проти скандального закону про “іноагентів”, ініційованого керівною партією Грузинська мрія. Його схвалення загрожує конфліктом Грузії з ЄС. Про це повідомив грузинський проєкт SOVA.

Учасники мітингу заявили про плани пройти від Площі республіки до будівлі парламенту. Вони вийшли з прапорами Грузії та Європейського Союзу й плакатами “Ні російському закону”, маючи на увазі законопроєкт Про прозорість іноземного впливу, який називають “російським” через наслідування російського законодавства.

Організатори мітингу планують оприлюднити план дій для боротьби із законом, який торік Грузинська мрія відкликала після масових протестів. Місцеві ЗМІ повідомляють про масштабну мобілізацію правоохоронців під адміністрацією уряду.

Запропонований законопроєкт зобов’язує організації громадянського суспільства, які мають понад 20% щорічного фінансування з джерел за межами Грузії, відкрито заявляти, що вони “дбають про інтереси іноземної держави”.

Від них вимагатимуть реєстрацію як іноземних агентів і висуватимуть додаткові вимоги до звітності. Організації, які цього не зроблять, можуть оштафувати.

Марш проходить у День національної єдності Грузії. У ніч проти 9 квітня 1989 року радянська армія за допомогою танків, саперних лопат і отруйного газу розігнала мирну демонстрацію в Тбілісі за незалежність Грузії. Тоді загинула 21 особа. Сотні отруїлися чи дістали поранення. Цього ж дня 1991 року в Грузії пройшов референдум, більшість учасників якого висловилися за незалежність.

Мітинг в Тбілісі  

Нагадаємо, в Грузії ліквідували прокремлівську партію Консервативний рух, засновником якої є проросійський інформаційний портал Альт-Інфо.

ЄС відреагував на наміри Грузії ухвалити закон “про іноагентів”

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button