Світ

У Грузії мітингують проти закону про іноагентів

У Грузії мітингують проти закону про іноагентів

Фото: t.me/NGnewsgeorgia

На майдані Свободи у Тбілісі з’явилася машина з водометом. У парламенту вишикувався спецназ

У правлячій партії “Грузинська мрія”, яка просуває скандальний законопроєкт, оголосили про підготовку акції протесту у відповідь, яка має відбутися завтра о 20.00 за місцевим часом на проспекті Руставелі у Тбілісі.

У Грузії противники закону про іноагентів вийшли 28 квітня на новий мітинг на площу перед парламентом. У другому читанні законопроєкт можуть прийняти вже 30 квітня. Про це у неділю, 28 квітня, повідомляє Ехо Кавказу (проєкт Радіо Свободи).

Акція відбулася під гаслом “Ні – російському закону! Так – Європі”.

Вказується, що акцію протесту організував неурядовий сектор та молодіжні організації. До них приєдналися представники опозиції, громадські активісти та звичайні громадяни.

News Georgia повідомляє, що у Тбілісі почалися сутички між протестувальниками проти закону про іноагентів та силовиками під будівлею грузинського парламенту.

В ході сутичок силовики застосували до протестувальників сльозогінний газ. Також на площу до парламенту приїхала поліцейська машина з водометом, але наразі її не застосовували. Біля будівлі парламенту помітили спецназ.

Представники провладної “Грузинській мрії” повідомили, що готуються до акції у відповідь. Зокрема, депутат парламентської більшості Мамука Мдинарадзе заявив, що, за попередніми даними, 29 квітня на центральному проспекті Руставелі збереться безпрецедентна кількість громадян, які підтримують законопроєкт “про прозорість іноземного впливу”.

Влада очікує, що на провладну акцію збереться понад 100 тисяч людей.

“Запрошуємо всіх, хто цінує свою землю, мову та віру, національну самобутність, традиції, сьогодення та справжнє європейське майбутнє своєї країни, приєднатися до завтрашнього мітингу”, – закликав Мдинарадзе.

Водночас противники закону про іноагентів закликали не заважати акції, яку організовує панівна партія. 

У квітні грузинський парламент ухвалив у першому з трьох читань скандальний закон про іноагентів, який обмежує права ЗМІ та організацій, які отримують фінансування з-за кордону.

Такі організації повинні будуть щорічно подавати фінансову декларацію, а тим, хто спробує ухилитися від реєстрації або не подасть декларацію, загрожуватиме штраф. Щоб виявляти “агентів іноземного впливу” й перевіряти виконання вимог закону, Міністерство юстиції проводитиме моніторинг.

Критики законопроєкту вважають його аналогом російського, але влада Грузії каже, що нічого спільного у них немає.

Нагадаємо, кілька днів тому ЗМІ повідомляли, що у Тбілісі проти протестувальників застосували сльозогінний газ.

Закон про іноагентів у Грузії. Масові протести

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button