Світ

У Гаазі розпочався суд за звинуваченнями Ізраїлю у геноциді

У Гаазі розпочався суд за звинуваченнями Ізраїлю у геноциді

Фото: Укрінформ

Засідання Міжнародного суду ООН у Гаазі

Розпочалося засідання Міжнародного суду ООН за позовом ПАР, яка звинувачує Ізраїль у геноциді жителів Сектору Гази.


У Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочалися публічні слухання за позовом Південно-Африканської Республіки проти Ізраїлю щодо вчинення можливого геноциду стосовно палестинців у Секторі Гази. Про це повідомляє Укрінформ в четвер, 11 січня.

На сьогоднішніх слуханнях представники ПАР виклали свою позицію, а Ізраїль представить свою 12 січня. Слухання присвячені запобіжним заходам, які інстанція має право запровадити, щоб запобігти загостренню ситуації.

Представник ПАР, посол республіки в Нідерландах Вусімузі Мадонсела заявив, що Ізраїль проводить політику апартеїду щодо палестинців. За його словами, дії, спрямовані проти палестинців, викликають серйозне занепокоєння щодо зобов’язань Ізраїлю та інших держав-учасниць запобігати злочинам проти людяності та геноциду в Секторі Гази.
 

Міністр юстиції ПАР Рональд Ламола зазначив, що “протягом останніх 76 років палестинці зазнавали систематичного гноблення та насильства”.

“У секторі Газа, принаймні з 2004 року, Ізраїль продовжує здійснювати контроль над повітряним простором, територіальними водами, наземним переходом, водою, електроенергією та цивільною інфраструктурою”, – сказав він під час виступу.

Представник ПАР адвокат Воун Лоу закликав суд зобов’язати Ізраїль припинити операцію у Секторі Гази. “ПАР звертається до Міжнародного суду ООН з проханням зобов’язати Ізраїль припинити військову операцію в Секторі Гази. Це єдиний спосіб забезпечити гуманітарну відповідь та уникнути нових смертей та руйнувань”, – заявив він.

 

Як відомо, 7 жовтня минулого року палестинське радикальне угрупування ХАМАС, що базується в Газі, напало на Ізраїль. У відповідь Армія оборони Ізраїлю розпочала військову операцію проти ХАМАС. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button