Світ

У французький музей повернули вкрадену римську статую, яку шукали 50 років – новини

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Римська статуя бога Вакха була повернута французькому музею
Фото ВВС

У грудні 1973 року злодії вкрали бронзу I століття із зображенням Вакха в дитинстві разом з 5000 римських монет

Через майже півстоліття після крадіжки римська статуя бога Вакха була повернута французькому музею, де вона була виставлена. Про це повідомляє ВВС.

У грудні 1973 року злодії вкрали бронзу I століття із зображенням Вакха в дитинстві разом з 5000 римських монет. Нідерландський детектив Артур Бранд, що спеціалізується на пошуку предметів мистецтва, простежив шлях статуї до музею, коли австрійський колекціонер запропонував його клієнту.

“Через п’ятдесят років після крадіжки нечувано, щоб щось повернулося – зазвичай це знищується”, – сказав він ВВС.

Статуя висотою 40 см (15,7 дюйма) була викопана на місці галло-римського села Вертільюм на сході Франції в 1894 році, а роки по тому була представлена на Паризькій виставці кращих творів мистецтва Франції.

Коли Бранд повернув статую Музею Пеї Шатійонне цього тижня, директор Катрін Монне сказала, що зрозуміла, наскільки вона красивіше копії, яка була виставлена на огляд.

Новини за темою: Львівський музей утратив старовинні книги на мільйони гривень

Голландський детектив мистецтва, який заробив репутацію на пошуку вкрадених шедеврів по всьому світу, сказав, що музей був “приголомшений”, коли він повідомив їм, що знайшов їх зниклу статую. Він розповів, як з ним зв’язався клієнт, який хотів дізнатися більше про статуї після того, як йому запропонував її австрійський колекціонер, який законно купив її.

У 1973 році баз даних не існувало, але Бранд зрештою знайшов згадку про це в археологічному журналі за 1927 рік, а потім французька поліція знайшла звіт про крадіжку.

“Я зв’язався з колекціонером. Він не хотів, щоб в його колекції була вкрадена річ, тому він хотів повернути її, але за французьким законодавством, за збереження потрібно було заплатити невелику суму”.

Ця невелика сума в порівнянні з вартістю статуї є значною сумою грошей.

Половину заплатила місцева влада в Шатійоні, решту надав аукціонний будинок, що спеціалізується на античному мистецтві в англійському портовому місті Харвич. “Ця робота належить музею, тому люди можуть зібратися разом і втілити її в життя”, – сказав Аарон Хаммонд з Timeline Auctions.

Новини за темою: Столичний музей претендує на премію Найкращий музей Європи 2022 року

Нагадаємо, у Неаполі знайшли вкрадену 500-річну копію картини Леонардо да Вінчі.


[ad_2]
Source link

Back to top button