Світ

У деяких пацієнтів із коронавірусом може проявитися діабет

У деяких пацієнтів з підтвердженим Covid-19 може проявитися діабет нової форми. Про це пише видання The Guardian, повідомляє 1NEWS, посилаючись на Главком.

До такого висновку прийшли вчені під усього світу, які проаналізували більш ніж 350 клінічних звітів з різних країн.

За словами лікарів, коронавірус може викликати порушення метаболізму цукру, що і призводить до появи абсолютно нової форми діабету. В рамках досліджень був створений реєстр, який об’єднує і аналізує звіти про можливий зв’язок між Covid-19 і діабетом.

«За останні кілька місяців ми спостерігали більше випадків з пацієнтами, у яких або розвинувся діабет під час Covid-19, або незабаром після хвороби. Тепер ми починаємо думати, що зв’язок, ймовірно, вірний – вірус може викликати порушення метаболізму цукру», – попередив професор Франческо Рубіно з Королівського коледжу Лондона.

Оскільки Sars-CoV-2 взаємодіє з рецептором ACE-2, проникаючи в клітини деяких органів, то це може порушувати метаболізм цукру в організмі людини. Рубіно додав, що поки це лише теорії, які засновані на біології і досвіді роботи з іншими вірусами.

«На мій погляд, немає ніяких сумнівів. Covid-19, безумовно, є причиною нового діабету», – заявив професор Австралійського університету Монаша Пол Зіммет.

Він підкреслив, що лікарі поки не повністю розуміють масштаби проблеми.

Нагадаємо, вчені назвали захворювання, яке збільшує ризик смерті при Covid-19 в 12 разів.

Back to top button