Світ

У Брюсселі не досягли згоди щодо розподілу вищих посад у ЄС – ЗМІ

У Брюсселі не досягли згоди щодо розподілу вищих посад у ЄС - ЗМІ

Фото: Unsplash

На зустрічі в Брюсселі не досягли угоди щодо вищих посад у ЄС

Європейська народна партія, переможець виборів до Європейського парламенту, попросила більше поступок і повноважень серед провідних посад.

Попри попередні плани завершити розподіл вищих посад в ЄС під час нинішнього саміту, принципова угода між лідерами блоку так і не була досягнута. Про це у понеділок, 17 червня, пише Politico.

Вказується, що очікування були великими, коли 27 глав держав і урядів зустрілися в Брюсселі в надії розділити чотири вищі посади в блоці між нинішньою коаліцією правоцентристської Європейської народної партії, соціалістів і лібералів.

“Але виявилося, що попередні перемовини не призвели до угоди щодо посад у вищих інституціях Євросоюзу”, – вказує видання. 

Зокрема, лідери ЄС не змогли підтримати Урсулу фон дер Ляєн на другий термін на посаді голови Європейської комісії попри запевнення президента Франції Еммануеля Макрона та канцлера Німеччини Олафа Шольца, що вони наближаються до укладення угоди.

Також невирішеними залишаються питання щодо португальця Антоніу Коста і його посади президента Європейської ради, Роберти Мецоли з Мальти і посади голови Європейського парламенту та естонки Кайї Каллас на посаді голови зовнішньої політики.

“ЄНП хотіла повторно призначити фон дер Ляєн і Мецолу. Крім того, ЄНП запропонувала соціалістам розділити повноваження президента Європейської ради на дві частини по 2,5 роки – і ЄНП отримає одну з них. Це, у свою чергу, роздратувало соціалістів і демократів (S&D), які сподівалися отримати цю посаду. І незабаром після того, як переговори зайшли в глухий кут, почалася гра в звинувачення”, – пише Politico. 

Між тим президент Європейської ради Шарль Мішель назвав неформальний саміт без угоди “корисним кроком”.

За його словами, “абсолютно ясно”, що метою даної зустрічі було не ухвалення рішення щодо вищих посад, а радше “поглиблений обмін думками” щодо кандидатів.

“Мета цього вечора полягала в тому, щоб не ухвалювати рішення”, – сказав він та додав, що розподіл посад буде завершено на офіційному саміті Європейської ради наступного тижня.

Шольц відповів, як вплинуть вибори до ЄС на підтримку України

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen − nine =

Back to top button