Світ

Туреччина погрожує перекрити Босфор і Дарданелли

Туреччина в якості реакції на загострення ситуації в сирійському Ідлібі розглядає можливість перекриття проток Босфор і Дарданелли для проходу військових кораблів, а також може відкласти розгортання російських систем С-400, передає 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

На даний момент через протоки як раз проходять кораблі РФ, оснащені крилатими ракетами.

Згідно з повідомленнями турецьких ЗМІ, рішення про перекриття проток може бути прийнято на підставі статей 20 і 21 Конвенції Монтре 1936 року про режим проток, які наділяють Анкару таким правом в тому випадку, якщо Туреччина вважала б себе такою, що “знаходиться під загрозою безпосередньої військової небезпеки”.

Крім того, турецька сторона може відкласти розгортання російських зенітно-ракетних систем (ЗРС) С-400, яке раніше було заплановано на квітень.

28 лютого в Чорноморському флоті (ЧФ) РФ повідомили, що два фрегата ЧФ “Адмірал Макаров” і “Адмірал Григорович” з крилатими ракетами “Калібр-НК” проходять турецькі протоки Босфор і Дарданелли в напрямку Середземного моря.

“Фрегат” Адмірал Макаров” і “Адмірал Григорович”, оснащені високоточною зброєю – ракетним комплексом “Калібр-НК”, здійснюють плановий перехід з Севастополя в далеку морську зону, де увійдуть до складу сил постійного угруповання Військово-Морського Флоту (ВМФ) в Середземному морі”, – сказав офіційний представник ЧФ Олексій Рульов.

За його словами, у ході переходу екіпажі кораблів провели навчання на полігонах бойової підготовки флоту в Чорному морі. “Третій фрегат ЧФ даної серії – “Адмірал Ессен”, виконує завдання в Середземному морі з грудня 2019 року”, – зазначив представник ЧФ.

Фрегати “Адмірал Макаров” і “Адмірал Григорович” раніше неодноразово брали участь в російській військовій операції біля берегів Сирії.

Заступник голови комітету Держдуми з оборони Юрій Швиткін висловив надію, що Туреччина в зв’язку із загостренням ситуації в сирійському Ідлібі не піде на крайні заходи, такі як перекриття Босфору і Дарданелл для російських військових кораблів. “Я думаю, що Туреччині в даний час потрібно утриматися від агресивних планів, від різних військових дій і військової риторики стосовно нашої держави або будь-якої іншої держави, зокрема, щодо Сирії в даний момент”, – сказав Швиткін.

Він не виключив, що “баражування якесь в Босфорі буде”, але разом з тим висловив надію, що “до крайніх заходів все-таки не дійде”.

 

 

 

Back to top button