Світ

Туреччина запровадила нові правила проходження кораблів через Дарданелли і Босфор

Туреччина запровадила нові правила транзиту турецькою протокою для суден, зокрема, через протоки Босфор і Дарданелли, інформує 1NEWS.

Туреччина запровадила нові правила для суден, що проходять через протоку Босфор у Стамбулі, а також протоку Дарданелли в північно-західній провінції Чанаккале. Правила були введені з урахуванням підвищеного ризику, пов’язаного з транзитними проходами з протоки.

Міністерство закордонних справ Туреччини заявило в повідомленні, що кількість нафтових танкерів та інших небезпечних вантажних суден, що проходять через турецькі протоки, останніми роками різко зросла. Згідно з даними міністерства, в 2017 році через Босфор перейшли 8 832 танкери, що перевозили 147 мільйонів тонн небезпечних вантажів.

Відповідно до нових правил, капітани повинні попереджати листом турецьку сторону за 3,2 км до в’їзду в протоки. А капітани пасажирських та контейнерних суден довжиною більше 300 метрів повинні інформувати чиновників про перетин проток за 10 днів до входу.

Як повідомлялося, після ряду серйозних інцидентів у протоці Туреччина запровадила ряд заходів безпеки в 1994 році.

Дві протоки є одними з найбільш завантажених водних шляхів у світі з великим обсягом транзитних суден, поромів, риболовецьких суден та екскурсійних суден.

Босфор забезпечує доступ до Середземного моря і світових океанів Україні, Закавказзю і південно-східній Європі та у значній частині – Росії.

 

 

 

 

 

Back to top button