Світ

Центральний банк РФ збереться на засідання через падіння рубля

Центральний банк РФ збереться на засідання через падіння рубля

Фото: 1News

Центральний банк Росії у вівторок проведе екстрене засідання щодо процентної ставки після падіння національної валюти

Падінню рубля сприяє зростання дефіциту бюджету через збільшення витрат на армію, падіння експортних надходжень і зростаюча залежність від імпорту.

Російський центробанк екстрено збирається через стрімке падіння рубля, який сягнув відмітки 101 рубль за долар. Про це у понеділок, 14 серпня, повідомляє Financial Times.

Планове засідання ЦБ РФ мало відбутися 15 вересня, проте через стрімке падіння рубля посадовці регулятора зберуться у вівторок та передбачається, що можуть підвищити ключову облікову ставку, яка наразі становить 8,5%.

Аналітики видання зазначають, що за їхніми оцінками, Центробанку РФ доведеться піднімати ставку до 10%.

У понеділок на Московській біржі курс долара піднявся вище 100 рублів уперше з березня минулого року,  євро торгується до 110 рублів. 

У російському центробанку заявляють, що рубль перебуває під тиском низки факторів, зокрема – падіння обсягів експорту і одночасне зростання внутрішнього попиту на імпорт на тлі збільшення державних запозичень, які необхідні агресору для фінансування війни проти України.

Видання відзначає, що у липні інфляція в РФ перевищила цільовий рівень центрального банку до 4,3% та, як очікується, до кінця року зросте до 5-6,5%.

Сукупний чистий відтік капіталу з країни-агресора Росії у період з лютого 2022 року по червень 2023 року досяг рекодних $253 млрд.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button