Світ

Три іноземні судна прийшли в порт України, попри блокаду Росії – ЗМІ

Три іноземні судна прийшли в порт України, попри блокаду Росії - ЗМІ

Фото: VesselFinder

Ізраїльський корабель Ams1 першим прорвав російську блокаду в Чорному морі

Російський патрульний корабель Сергій Котов не спробував зупинити іноземні судна, що прямували до Ізмаїла, зазначає Forbes.

Три вантажні судна, що належать ізраїльській, грецькій та турецько-грузинській компаніям, прибули 30 липня до одного з українських зернових терміналів у дельті Дунаю. Про це повідомляє видання Forbes.

Це перший прихід іноземних суден до українських портів після відмови Росії продовжити так звану зернову угоду. Зазначимо, що Кремль після виходу з угоди стверджував, що всі судна, які прямують до портів України, буцімто розглядатимуться як “потенційні перевізники військових вантажів”.

“Повідомлення, що три цивільні судна безперешкодно дійшли до України, може свідчити про те, що Росія або не бажає, або нездатна проводити обшуки кораблів на цей момент”, – зазначає ЗМІ.

Видання додає, що грецьке та ізраїльське судно пройшли в напрямку українського порту Ізмаїл через протоку Босфор, тоді ж я турецько-грузинське судно – з північної Туреччини. Вони йшли з увімкненими транспондерами, не приховуючи свого курсу. За їхнім переходом спостерігали чотири розвідувальні літаки НАТО. Хоч ці літаки не озброєні, проте на бойовому чергуванні в Румунії перебувають бойові винищувачі НАТО.

ЗМІ також наголошує, що російський патрульний корабель Сергій Котов не спробував зупинити іноземні судна, що прямували до Ізмаїла.

Нагадаємо, що Одеса, звідки експортувалася значна частина українського зерна, нині стала обʼєктом постійних російських ракетних атак. Зокрема, вночі 23 липня росіяни вдарили по Одеській області п’ятьма видами ракет. Руйнувань зазнали десятки будівель у центрі Одеси. Постраждали 28 пам’яток архітектури, в тому числі Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Додамо, в Росії заявили ще 17 липня про вихід із зернової угоди, яка діяла рік і дозволяла експортувзерати українське продовольство з портів Чорного моря.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button