Світ

Тіла на вулицях, немає ліків. Катастрофа в Судані

Тіла на вулицях, немає ліків. Катастрофа в Судані

Война в Судане

У лікарнях вичерпались запаси медикаментів, крові та кисню, мешканці скаржаться на дефіцит їжі та питної води.

 

Громадянська війна у Судані призвела до справжньої гуманітарної катастрофи. За попередніми підрахунками, загинуло близько 200 людей, майже 2000 поранено, а п’ятимільйонна столиця держави Хартум стала фактично непридатною для життя.

 

Суть конфлікту

 

Конфлікт у Судані почався через загострення у відносинах між фактичним президентом країни генералом Абделем Фаттахом аль-Бурханом, у підпорядкуванні якого знаходиться регулярна армія, і його заступником генералом Мохамедом Хамданом Дагало, командувачем Силами швидкої підтримки.

 

Вони прийшли до влади внаслідок перевороту у жовтні 2021 року і поступово розійшлися у думках щодо курсу та пропонованого переходу до цивільного управління.

 

Обидві сторони заявляють про контроль над ключовими об’єктами в Хартумі, але ясності, хто насправді контролює, поки немає.

 

Основні бої йдуть у районі Хартумського аеропорту, розташованого в центрі міста. Над цим районом та поряд інших піднімається чорний дим. Вулицями курсує важка бронетехніка.

 

 

Гуманітарна криза

 

Очевидці повідомляють, що на вулицях Хартума лежать тіла вбитих, ніхто їх не прибирає, повітря сповнене смородом. У лікарнях вичерпано запаси медикаментів, крові та кисню. Жителі скаржаться на дефіцит їжі та питної води.

 

Через постійну стрілянину люди не можуть вийти на вулицю, більшість магазинів закриті. У столиці місцями відключено водопостачання та електрику. Почастішали випадки мародерства.

 

Деякі країни говорять про намір евакуювати із Судану свій персонал. Японія вже розпочала вивезення 60 дипломатів.

 

ООН також має намір скоротити кількість своїх представників у країні, головним чином, через хвилю насильства, що почалася, щодо співробітників гуманітарних місій, які працюють під егідою організації.

 

США, навпаки, вважають, що ситуація з безпекою та закритий аеропорт Хартума зараз не дозволяють розпочати евакуацію. Держдепартамент просить американських дипломатів та співробітників залишатися у будинках і не підходити до вікон.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button