Світ

Тепер не мопеди. Іран модернізував “шахеди”Сюжет


Іранські дрони-камікадзе отримали нові двигуни, які можуть забезпечити кращу швидкість, дальність та зменшити шумність БПЛА.

В мережу потрапило відео з новими іранськими дронами-камікадзе Shahed-136 OWA. Стверджується, що модернізована версія безпілотників тепер оснащена турбореактивним двигуном.

Безшумний двигун

Оприлюднив інформацію про оновлені “шахеди” на власній сторінці в соцмережі X (колишній Twitter) швейцарський OSINT-аналітик Бенджамін Пітте.

За його версією, замість чотиритактного двигуна, який був в попередніх версіях дронів, модернізована модель отримала безшумний турбореактивний двигун, чим значно може знизити шумність безпілотника.

“Вони ідеально зможуть вражати лікарні та зерносховища. Якщо Іран зможе продати такі технології Росії, то потрібно подумати, чим їх можна буде перехоплювати”, – вважає OSINT-аналітик.

Пітте в своєму дописі використав частину відео з іранських пабліків. Як стверджується, повний ролик було знято для “флагманського документального фільму” про створення і застосування “шахедів”.

Новий метод запуску

В свою чергу іранські ЗМІ опублікували ще один фрагмент з анонсованого фільму. На записі видно, що тепер дрони-камікадзе можна запускати з пікапів і не використовувати ракетний прискорювач, як в інших пускових установках.

Імовірно, для запуску безпілотника автомобіль повинен розігнатися на прямій ділянці дороги до певної швидкості, щоб надати дрону прискорення коли він сходить з направляючої пускової установки вже з працюючим двигуном, пише українське видання Мілітарний.

Таким чином, як зазначають експерти порталу, запуск відбувається без застосування твердопаливного ракетного прискорювача, що здешевлює вартість виробництва такої модифікації “шахеда”. Також новий метод запуску дозволяє збільшити мобільність дронів і спрощує їх застосування, адже БПЛА можна швидко доставити до точки старту і запустити просто з дороги.

Нагадаємо, що зазвичай, перед пуском у “шахеда” запускали двигун, а старт з пускової установки здійснювався за допомогою твердопаливного ракетного прискорювача, який працював 2-3 секунди і допомагав літальному апарату піднятися в повітря. Далі безпілотник летів за рахунок власного двигуна.

Зазначимо, що поки інформації про отримання росіянами модернізованих “шахедів” не було.

Компоненти з Європи

Сьогодні британська газета Guardian повідомила, що в серпні Київ подав для урядів Великої сімки секретний звіт на 47 сторінок про застосування Росією іранських дронів-камікадзе типу Shahed. В документі стверджується, що за попередні три місяці РФ випустила по Україні понад 600 цих БПЛА.

Згідно зі звітом, як зазначає газета, українські експерти знайшли в “шахедах” різні європейські компоненти. Зокрема, у моделі Shahed-131 виявили 52 такі запчаснити, а в Shahed-136 – 57 деталей.

П’ять європейських компаній назвали оригінальними виробниками ідентифікованих компонентів. Серед виробників – компанії зі штаб-квартирами в країнах санкційної коаліції: США, Швейцарії, Нідерландах, Німеччині, Канаді, Японії та Польщі.

Зокрема, у Польщі паливну помпу для дрона виготовила дочірня компанія британської TI Fluid Systems, а швейцарська фірма STMicroelectronics стала виробником мікроконтролера із вбудованою флешпам’яттю. Також у Shahed-136 була виявлена інтегральна схема драйвера буферної мережі та транзистор, виготовлені компанією International Rectifier, дочірньою компанією німецької фірми Infineon Technologies AG.

Згідно з українським звітом, митна інформація показує, що “майже весь імпорт до Ірану походив з Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В’єтнаму та Коста-Ріки”, додає видання.

Окрім того, у документі зазначається, що на початку липня в Україні було збито нову модель Shahed-136 з маркуванням Y002, яка, можливо, була зібрана на новому виробництві в Росії. Зразок мав іншу форму крила, що також може вказувати на виробництво в новому місці.

У звіті, до речі, Київ попереджав, що Росія та Іран вже працюють над новим двигуном для “шахедів”, який повинен забезпечити кращу швидкість і дальність.

Серед пропозицій Києва для західних союзників, які прописані в документі, – нанести “ракетні удари по заводах з виробництва цих БПЛА в Ірані, Сирії, а також по потенційному виробничому майданчику в Російській Федерації”.

Видання заявляє, що у звіті також вказується, що це можуть зробити Сили оборони України “за умови надання партнерами необхідних засобів ураження”.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button