Світ

Таїнства для ЛГБТ. Ватикан зняв ряд заборонСюжет

Таїнства для ЛГБТ. Ватикан зняв ряд заборон

Папа Римський Франциск затвердив відповіді для бразильського єпископа

Трансгендери тепер можуть хреститися і бути хрещеними батьками, а геї та лесбійки – свідками під час вінчання.

Доктринальний офіс Ватикану повідомив, що від тепер трансгендери можуть бути хрещеними батьками при римо-католицькому хрещенні, а геї та лесбійки – свідками під час вінчань. В той же час Святий Престол наголошує, що все ж таки вважає ЛГБТ гріхом.

Що цьому передувало

У липні цього року єпископ Хосе Негрі з Бразилії надіслав до доктринального офісу Ватикану шість запитань щодо ЛГБТ та їхньої участі в таїнствах хрещення та вінчання. Три сторінки запитань також підписав аргентинський кардинал Віктор Мануель Фернандес.

Як відомо, до цього Папа Франциск намагається зробити Церкву більш привітною для ЛГБТ-спільноти. Влітку під час зустрічі з трансгендерами він сказав: “Навіть якщо ми грішники, Він (Бог) наближається, щоб допомогти нам. Господь любить нас такими, як ми є, це божевільна любов Бога”.

Офіційну відповідь бразильському єпискому Папа Франциск затвердив минулого місяця, а доктринальний офіс опублікував її 7 листопада. В документі говориться, що трансгендерна особа, “навіть якщо вона пройшла гормональну терапію та операцію зі зміни статі, може отримати хрещення на тих же умовах, що й інші віруючі”.

Умови Церкви

Проте рішення Папи містить застереження: щоб хрещення трансгендерів були можливими, вони не повинні “викликати публічний скандал або плутанину серед віруючих”.

Окрім цього Ватикан дозволив трансгендерам бути хрещеними батьками, але це має статись “на розсуд місцевого священика”, а також – свідками під час церковного вінчання. І в цьому пункті є умова – священик повинен проявляти “пастирську розсудливість” у своєму рішенні.

“Це важливий крок вперед у Церкві, яка розглядає трансгендерних людей не лише як людей (у Церкві, де деякі кажуть, що вони насправді не існують), а й як католиків”, – написав відомий єзуїтський священик і прихильник прав ЛГБТ отець Джеймс Мартін.

Зняття заборон для геїв та лесбійок

У документі доктринального офісу також говориться, що особа, яка перебуває в одностатевих стосунках, може бути свідком на католицькому вінчанні.

В той же час відповідь щодо ролі у хрещені геїв та лесбійок була менш чіткою. У ній зазначається, що людина, яке перебуває в одностатевих відносинах, повинна “вести життя, яке відповідає вірі”.

Бразильський єпископ також запитав поради у Ватикана щодо того, чи може одностатева пара, яка усиновила дитину або отримала її від сурогатної матері, охрестити цю дитину за католицькою церемонією. У відповіді сказано, що для хрещення дитини від одностатевої пари повинна бути “обґрунтована надія, що вона буде виховуватися в католицькій релігії”.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button