Світ

Тайвань вперше за 30 років обігнав Китай і став найбільшою економікою Азії

Економіка Тайваню зросла на 2,98% у 2020 році

Тайвань несподівано став найбільшою економікою Азії і вперше за 30 років обігнав Китай.

Це сталося через те, що високий світовий попит на технологічний експорт острова переважив удар від пандемії COVID-19, – інформує 1NEWS.

За попередніми оцінками статистичного управління, економіка Тайваню зросла на 2,98% у 2020 році в порівнянні з минулим роком.

Цей показник перевершив прогноз центрального банку у 2,58% і обігнав зростання В’єтнаму на 2,9%.

Деякі економісти передбачали, що В’єтнам стане найбільш швидкозростаючою економікою Азії у 2020 році.

Зростання Тайваню у 2020 році перевищило зростання Китаю у 2020 році на 2,3%.

Востаннє Тайвань переганяв свого гігантського сусіда в 1990 році, коли його зростання на 5,5% перевищило 3,9% Китаю.

«2020 рік є був рекордним для Тайваню, і ми очікуємо, що зірка продовжить сяяти», – написала у звіті економіст британського банку Barclays Анжела Се.

За її словами, сильний експорт Тайваню в другому півріччі, особливо напівпровідників, допоміг економіці «легко компенсувати» будь-які затримки, пов’язані з пандемією.

Економіст підвищила свій прогноз зростання Тайваню у 2021 році на 1,2 п.п. до 5,2%, що набагато вище за офіційний прогноз в 3,83%.

Тайвань також домігся відносного успіху в стримуванні поширення COVID-19, що дозволило його економіці уникнути суворої ізоляції, з якою стикаються інші країни у всьому світі.

Тайвань є центром виробництва напівпровідників, які є важливими компонентами для продуктів від автомобілів до комп’ютерів і мобільних телефонів.

Джерело: Mind

Back to top button