Світ

Сирія повертається до складу Ліги арабських держав

Сирія повертається до складу Ліги арабських держав

Зустріч міністрів закордонних справ Ліги арабських держав у Каїрі, 7 травня

Члени міжнародної організації проголосували за відновлення членства Дамаска, яке було призупинене у 2011 році.

Ліга арабських держав відновила членство Сирії в організації, яке було призупинено 12 років тому. Про це 7 травня повідомило агентство АР.

Зазначається, що деякі впливові члени Ліги залишаються проти повернення Дамаска, головний з них Катар, який не відправив свого міністра закордонних справ на недільну зустріч.

Водночас 13 із 22 країн-учасниць організації направили голів МЗС на засідання у Каїрї.

“Рішення означає перемогу Дамаска, хоча й багато в чому символічну. Враховуючи те, що західні санкції проти уряду (Башара) Асада залишаються в силі, очікується, що повернення до Ліги арабських держав не призведе до швидкого вивільнення коштів на відновлення країни, яка постраждала від війни”, – наголосило АР.

Генеральний секретар Ліги арабських держав Ахмед Абуль-Гейт заявив, що рішення повернути Сирію до організації дозволить Асаду взяти участь у майбутньому саміті групи 19 травня в Саудівській Аравії.

“Це не означає, що сирійська криза вирішена, навпаки. Але це дозволяє арабським (державам) вперше за багато років спілкуватися із сирійським урядом для обговорення всіх проблем”, – вказав він.

Абуль-Гейт додав, що поновлення членства Дамаска не означає, що всі арабські країни нормалізували відносини з країною.

“Це суверенні рішення для кожної держави окремо”, – пояснив генсек.

Нагадаємо, членство Сирії в Лізі арабських держав було призупинено на початку 2011 року, коли жорстоко придушене повстання проти правління Асада переросло у громадянську війну. З березня 2011 року в результаті конфлікту загинуло майже півмільйона людей, а половина довоєнного населення країни, яке налічувало 23 мільйони осіб, була переміщена.

Іран під приводом допомоги доставив до Сирії зброю – Reuters

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button