Світ

Суд проти Трампу. Його не пустять на вибори?Сюжет

Суд проти Трампу. Його не пустять на вибори?

Трамп уже активно ведет свою предвыборную кампанию

Судді вирішили, що Трамп не може висувати свою кандидатуру на праймеріз Республіканської партії в Колорадо через свою участь у подіях 6 січня 2020 року, коли його прихильники штурмували Капітолій.

Дональда Трампа можуть не пустити на нові президентські вибори у США. Верховний суд штату Колорадо ухвалив історичне рішення, яке може докорінно змінити перебіг президентської кампанії. Судді штату заборонили Трампу брати участь у виборах на території Колорадо, фактично визнавши його заколотником за події 2020 року. Тоді Трамп підбурював прихильників до штурму Капітолію і вимагав перегляду результатів голосування. Які це матиме наслідки для Трампа та президентських перегонів?

 

Прецендент

 

Верховний суд штату Колорадо ухвалив виключити колишнього президента Дональда Трампа зі списку кандидатів на пост президента США у 2024 році, пославшись на статтю Конституції США, яка забороняє посадовим особам, які брали участь у “заколоті чи повстанні”, обіймати державні посади.

 

В основу судового рішення лягла передбачувана роль Дональда Трампа у подіях 6 січня 2021 року, коли натовп його прихильників вторгся до будівлі Конгресу на Капітолійському пагорбі у спробі оскаржити результати президентських виборів, згідно з якими перемогу здобув його суперник Джо Байден.

 

Рішення Верховного суду штату Колорадо американська преса називає безпрецедентним. Рішення може стати прецедентом для аналогічної заборони в інших штатах США, де вже розглядаються такі позови.

 

“Якщо інші штати дійдуть такого ж висновку, Трампу буде важко – якщо не неможливо – досягти висування від Республіканської партії та перемоги на виборах у листопаді”, – констатує The Washington Post.

 

Це перший випадок в історії США, коли суд не допустив потенційного кандидата в президенти до виборів через конституційну поправку про бунтівників і повстанців — норму 1868 року.

 

Ніколи раніше не було навіть віддаленої можливості того, що президент, який став бунтівником, знову балотуватиметься на посаду, пише CNN. — Ця справа є ще одним офіційним нагадуванням про те, як Трамп увійшов до історії, ставши першим президентом, який намагався залишитися при владі після програшу”.

 

Шанси у Трампа є

 

Незважаючи на всю історичність рішення в Колорадо, місцеві судді визнали, що їхній вердикт ще не є остаточним у долі Трампа навіть на рівні штату.

 

У рішенні йдеться про те, що якщо Дональд Трамп подасть апеляцію до Верховного суду США до 4 січня — а це майже напевно відбудеться — виконання рішення буде припинено доти, доки вищий американський суд не оголосить, чи ухвалить він справу до розгляду. А якщо прийме, то рішення Колорадо не діятиме доти, доки своє остаточне рішення по суті не винесе Верховний суд США.

 

Крайній термін подання апеляції для Трампа, 4 січня, спливає за добу до ще одного дедлайну. 5 січня 2024 року секретар штату Колорадо зобов’язаний затвердити список кандидатів для участі в праймерізі від Республіканської партії, які відбудуться 5 березня. Демократка Джена Грісволд, яка обіймає найвищу управлінську посаду в Колорадо, вже заявила, що виконуватиме будь-яке рішення суду. Вона згодна з висновками про те, що Трамп підбурював заколот, проте не стала коментувати застосування щодо нього 14-ї поправки до Конституції США.

 

У подачі апеляції з боку Дональда Трампа немає сумнівів. Представник передвиборної кампанії Трампа Стівен Ченг вже назвав рішення суду в Колорадо “повністю помилковим” і заявив, що воно буде оскаржене у Верховному суді США. “Ми повністю переконані, що Верховний суд швидко винесе рішення на нашу користь, і нарешті покладе край цим антиамериканським позовам”, – заявив Ченг.

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button