Світ

США вимагають від Ірану звільнити захоплений танкер

США вимагають від Ірану звільнити захоплений танкер

Фото: middleeastmonitor

Представник Держдепу США Ведант Патель.

Подібні дії з боку Ірану спрямовані на те, щоб порушити міжнародну торгівлю, заявили в Держдепі США.


Сполучені Штати Америки закликали Іран негайно звільнити затриманий в Оманській затоці танкер і його екіпаж. Про це заявив представник Державного департаменту США Ведант Патель на брифінгу у четвер, 11 січня.

 

“Іранська влада має негайно звільнити судно і його екіпаж”, – сказав він.

 

За словами представника Держдепу, це незаконне захоплення комерційного судна. Подібні дії з боку Тегерана або підтримувані Іраном спрямовані на те, щоб порушити міжнародну торгівлю, додав він.

 

Раніше повідомлялося, що танкер St. Nikolas, на борт якого проникли люди у військовій формі, у четвер змінив курс біля берегів Оману і попрямував до Ірану. Командування ВМС Ірану пізніше підтвердило факт затримання судна.

Танкер, яким володіє грецька судноплавна компанія Empire Navigation, перевозив іракську нафту і прямував маршрутом з Басри (Ірак) до Туреччини через Суецький канал. Судно зафрахтувала турецька компанія Tupras. При цьому іранська сторона називає танкер “американським”.

 

Раніше танкер звався Suez Rajan. За версією США, він перевозив іранську нафту в порушення американських санкцій. Суперечку між американським Мін’юстом і компанією-власником вдалося залагодити у 2023 році, відвантаживши США 1 млн барелів іранської нафти, яку конфіскували.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button