Світ

США прокоментували декларацію саміту G20 щодо України

США прокоментували декларацію саміту G20 щодо України

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван

Країни G20 здатні об’єднатися для розв’язання важких питань, які сильно розділяють одних членів організації від інших, зазначив радник Байдена.


Підсумкова декларація саміту Великої двадцятки (G20) містить “набір послідовних параграфів” щодо російсько-української війни. Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, передає Financial Times.
 

“З нашої точки зору, вона дуже добре захищає принцип, згідно з яким держави не можуть застосовувати силу для територіальних загарбань, що використання ядерної зброї є неприпустимим, що справедливий мир повинен базуватися на принципах статуту ООН”, – сказав він.

 

На думку Саллівана, декларація стала “вотумом упевненості” в тому, що G20 здатна об’єднатися для розв’язання важких питань, які сильно розділяють одних членів організації від інших.

 

Перед самітом G20 радник президента США публічно попереджав, що досягти консенсусу у формуванні спільної заяви стосовно України буде складно, але США та партнери чітко відстоюють погляд на цю війну, як на незаконну російську агресію.
 

Нагадаємо, 9 вересня члени G20 ухвалили спільну декларацію за підсумками саміту в Індії. У документі міститься заклик до дотримання принципів міжнародного права, зокрема територіальної цілісності та суверенітету країн, також наголошується на неприпустимості використання ядерної зброї.
 
МЗС України заявило, що у частині комюніке G20 щодо агресії РФ проти України організації “немає чим пишатися”. Речник міністерства Сергій Ніколов показав, як, на думку України, мали б виглядати ці пункти. Наприклад, він виправив словосполучення “війна в Україні” на “війна проти України”, а “українська криза” – на “агресивна війна Росії проти України”.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button