Світ

США не встигають виробляти необхідну зброю – ЗМІ

США не встигають виробляти необхідну зброю - ЗМІ

Фото: facebook.com/DeptofDefense

У Пентагоні визнали брак потужності для виготовлення зброї

У Пентагоні визнають, що, промисловість Китаю значно перевищує потенціал не лише Сполучених Штатів, але й сукупний обсяг виробництва ключових європейських та азійських союзників.

Американські компанії наразі не можуть виробляти зброю настільки швидко, щоб задовольнити світовий попит, зокрема через війни в Україні та Ізраїлі. Про це йдеться у проєкті першої в історії США Національної оборонно-промислової стратегії, повідомляє Politico.

Зазначається, що Національну оборонно-промислову стратегію США найближчими тижнями має оприлюднити начальник відділу закупівель Пентагону Вільям Лаплант.

У проєкті документа йдеться, що в нинішньому вигляді оборонно-промислова база США “не володіє потенціалом, можливостями, здатністю реагувати або стійкістю, необхідними для задоволення повного спектра потреб військового виробництва з необхідною швидкістю і масштабом”.

Також констатується, що Америка створює найкращу зброю в світі, але не може виробляти її достатньо швидко.

“Ця невідповідність становить зростаючий стратегічний ризик, оскільки Сполучені Штати стикаються з імперативами підтримки активних бойових дій … одночасно стримуючи більшу і технічно досконалішу загрозу, що насувається в Індо-Тихоокеанському регіоні”, – цитує видання текст проєкту документа.

При цьому у Пентагоні визнають, що, промисловість Китаю “значно перевищує потенціал не лише Сполучених Штатів, але й сукупний обсяг виробництва наших ключових європейських та азійських союзників”.

У звіті йдеться, що пандемія COVID оголила вразливість ланцюга постачань. Потім вторгнення Росії в Україну і напад ХАМАС на Ізраїль “виявили інший набір промислових потреб і відповідних ризиків”, оскільки США намагаються виробляти зброю для підтримки України та Ізраїлю.

“Стало зрозуміло, що недостатні виробничі потужності та можливості постачання є глибоко вкоріненою проблемою на всіх рівнях ланцюгів постачання”, – йдеться у звіті.

Щоб розв’язувати цю проблему, Міністерство оборони США “розвиватиме більш стійкі та інноваційні ланцюги постачання”, інвестуватиме в малий бізнес і приділятиме більше уваги інноваціям.

“Ми повинні заохочувати учасників усіх типів: великих і малих, вітчизняних та іноземних, а також тих, хто не має жодного відношення до Міністерства оборони чи оборонного виробництва”, – йдеться також у звіті.

У Пентагоні наголошують, що збройні сили США повинні мати “матеріально-технічні засоби для стримування потенційних супротивників, а в разі необхідності – для перемоги над ними в бою”.

При цьому автори проєкту документа визнають, що цей заклик до дій може датися великою ціною, але “наслідки бездіяльності або невдачі набагато більші”.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський закликав США почати спільне виробництво озброєння.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button