Світ

США ініціюють велику реформу ООН

США ініціюють велику реформу ООН

Фото: AP / Bebeto Matthews

Зміни у Радбезі ООН обговорюються не перший рік

Штати пропонують створити у Раді безпеки ООН два місця для країн Африки, і одне для малих острівних держав. Також пропонується реформувати Радбез та внести зміни до статуту.

США ініціюють масштабні зміни в Організації Обʼєднаних націй. Про це у четвер, 12 вересня, заявила представниця Штатів Америки  в ООН Лінда Томас-Грінфілд, передає Голос Америки.

Зокрема США підтримують “інклюзивне реформування” Ради Безпеки ООН, яка зможе ефективно вирішувати виклики ХХІ століття.

“Ми повинні очолити шлях у багатостороннє майбутнє, яке відповідає цінностям, закріпленим у минулому, але також реаліям сьогодення”, – заявила Томас-Грінфілд.

Що пропонують США:

  • Створити два постійних місця без права вето в Раді Безпеки ООН для країн Африки.
  • Створити нове виборне місце в Радбезі ООН для малих острівних держав, що розвиваються.
  • Разом з іншими державами реформувати Радбез і внести зміни до статуту ООН.

Водночас, відповідаючи на запитання про усунення з Радбезу країн, які порушують принципи Статуту ООН, Томас-Грінфілд сказала, що такий механізм є, але впровадити його “дуже складно”.

США не пропонують змін у кількості країн, які мають право вето в Раді Безпеки. Сьогодні такими країнами є США, Велика Британія, Франція, Китай та Росія.

Очікується, що переговори щодо реформування Радбезу можуть розпочатись через кілька тижнів під час Генеральної Асамблеї ООН.

Нагадаємо, про реформу Ради безпеки ООН говорять давно в багатьох країнах світу. Україна вимагає вигнати звідти РФ, а ряд інших держав просять збільшити кількість членів Радбезу.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ten − 5 =

Back to top button