Світ

США готують санкції проти Киргизстану за торгівлю з Росією – ЗМІ

США готують санкції проти Киргизстану за торгівлю з Росією - ЗМІ

Фото: atr.ua

Санкції або ж чорний список компаній, звинувачених у порушеннях, можуть ухвалити до кінця цього тижня

The Washington Post заявляє, що адміністрація Байдена готує нові економічні заходи для тиску на країну з метою припинення торгівлі з РФ.

США готують санкції проти Киргизстану, що постачає Росії підсанкційне обладнання та електроніку: безпілотники, оптичні приціли та деталі до бомб. Про це повідомляє видання The Washington Post із посиланням на власні джерела.

В адміністрації Байдена стурбовані роллю, яку відіграє Киргизстан, зазначає ЗМІ. Нині там розміщені численні підприємства, які стали каналом для західних та азійських товарів, які Росія не може легально отримати деінде.

Після місяців безрезультатних візитів американських і європейських дипломатів до столиці Киргизстану Бішкеку адміністрація Байдена готує нові економічні заходи для тиску на країну з метою припинення торгівлі з РФ, повідомляє газета.

Санкції або ж чорний список компаній, звинувачених у порушеннях, можуть ухвалити вже цього тижня, заявили два анонімні американські посадовці.

“Киргизстан, хоч і невеликий порівняно з іншими країнами, є яскравим прикладом того, що всі фактори діють одночасно, щоб створити середовище, сприятливе для ухилення від (санкцій – ред.)”, – ідеться в повідомленні.

Доступні торгові документи демонструють масштаби киргизького тіньового ринку. Загальний обсяг експорту Киргизстану в РФ стрімко зріс у 2022 році на 250% порівняно з попереднім роком, до вторгнення в Україну. Частину товарів, наприклад, оптичні приціли, Киргизстан раніше ніколи не експортував у Росію

Киргизькі компанії раніше також здійснювали масові закупівлі чутливої електроніки: спеціалізованих напівпровідників і підсилювачів напруги на сотні тисяч доларів – у китайських і південнокорейських компаній. Така ж кількість тих самих типів електроніки була експортована з Киргизстану до Росії за той самий період, про що свідчать документи.

Крім того, російські фірми, що отримували товари, в більшості випадків були відомими постачальниками російської оборонної промисловості.

Очевидна узгодженість транзакцій з третіми сторонами була розцінена як робота російських спецслужб, що тепер беруть безпосередню участь у схемах, спрямованих на обхід економічних санкцій, додає видання.

Як ми вже писали, уряд Японії нині розглядає питання запровадження додаткових економічних санкцій проти Росії за вторгнення в Україну.

ПВК Вагнер в обхід санкцій закупила в Китаї шоломи – ЗМІ

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button