Світ

США домовилися з Іраком про виведення військ до кінця 2026 року – ЗМІ

США домовилися з Іраком про виведення військ до кінця 2026 року - ЗМІ

Фото: army.mil (ілюстративне фото)

США домовилися з Іраком про виведення військ

План передбачає виведення у перший рік (дедлайн – вересень наступного року) спочатку сотень військових США, а решта сил буде виведена до кінця 2026 року.

США та Ірак досягнули попередніх домовленостей про виведення з території Іраку очолюваних США сил коаліції. Це має відбутися у кілька етапів. Про це повідомляє Reuters з посиланям на джерела.

Зазначається, що план передбачає виведення у перший рік (дедлайн – вересень наступного року) спочатку сотень військових США, а решта сил буде виведена до кінця 2026 року. Водночас план ще вимагає остаточного дозволу обох столиць, та лишається відкритим питання щодо дати оголошення.

“У нас є угода, тепер питання лише в тому, коли її оголосити”, – цитує Reuters високопоставленого чиновника США.

Є імовірність, що про угоду може бути оголошено цього місяця. Офіційне оголошення спочатку було заплановане на кілька тижнів тому, але було відкладено через регіональну ескалацію, пов’язану з військовими діями Ізраїлю в Секторі Газа, та, за словами джерел західних ЗМІ, для уточнення деяких деталей.

Крім того, як пише видання, Штати та Ірак також прагнуть встановити нові консультативні відносини, завдяки яким деякі американські війська можуть залишитися в Іраку після згортання.

“Джерела включають п’ятьох офіційних осіб США, двох офіційних осіб з інших країн коаліції та трьох офіційних осіб Іраку, усі вони говорили на умовах анонімності, оскільки вони не були уповноважені обговорювати це питання публічно”, – йдеться у публікації.

Ррадник із закордонних справ прем’єр-міністра Іраку Фархад Алаалдін заявив, що технічні переговори з Вашингтоном щодо скорочення коаліції завершилися. Проте деталі плану він не розкривав.

Як відомо, Штати мають приблизно 2500 військовослужбовців в Іраку та 900 у сусідній Сирії в рамках коаліції, яка була сформована у 2014 році в рамках боротьби з терористичною організацією “Ісламська держава”, яка атакувала ці дві країни Близького Сходу.  США перед тим вторглися в Ірак у 2003 році, скинувши диктатора Саддама Хусейна, а відвід військ відбувся у 2011 році. Через ІДІЛ сили коаліції, очолюваної США, повернулися в Ірак через три роки.

Нагадаємо, цьогоріч у січні США та Ірак почали переговори про виведення військ.

Також повідомлялося, що США 30 липня завдали удару по Іраку в рамках самооборони на тлі зростання напруженості в регіоні після ізраїльського авіаудару по Бейруту.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × three =

Back to top button