Світ

Справа Укртатнафти – Російська Татнафта через суд попросила доступ до конфіденційної інформації про Україну – 1News

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

За словами офіційних осіб України, які виступали в суді, повістки “Татнафти” містять запити на інформацію, що не відноситься до справи


Фото з відкритих джерел

Україна попросила суд США заблокувати клопотання російської “Татнафти” про виклик до суду представників 52 банків у рамках справи про стягнення з України 173 млн доларів компенсації за втрату частки в “Укртатнафті”. Українська сторона вважає, що ці повістки є приводом для отримання конфіденційної інформації на тлі військової загрози. Про це повідомляє Bloomberg.

“У контексті безпосередньої загрози вторгнення Росії до України російська нафтова компанія, що має тісні зв’язки з російським урядом, не повинна отримати дозвіл використовувати розкриття як привід для вимоги конфіденційної інформації щодо військової та національної безпеки України та її грошово-кредитної стабільності”, – заявив представник України під час засідання суду.

Зазначається, що судові повістки були направлені, зокрема, у Citigroup Inc., JPMorgan, Credit Suisse, Danske Bank та Резервний банк Австралії.

За словами офіційних осіб України, які виступали в суді, повістки “Татнафти” містять запити на інформацію, що не відноситься до справи, у тому числі “про активи та фінансові операції України та третіх сторін, які відіграють ключову роль у таких стратегічних галузях, як оборона, енергетика, транспорт та зв’язок”.

Нагадаємо, у травні 2008 року “Татнафта” подала позов проти України зі скаргою на незаконну експропріацію. У липні 2014 року міжнародний арбітраж у Парижі ухвалив, що Україна має виплатити “Татнафті” компенсацію у розмірі 112 млн доларів, а також відсотки. 

1News за темою: Держборг України номінально зріс на 7 млрд дол., – експерт

У 2017 році “Татнафта” звернулася до судів США, Великої Британії та РФ із заявою про стягнення з України 144 млн доларів. Пізніше Федеральний суд у Вашингтоні підтвердив рішення та додав відсотки. Зараз сума боргу разом із відсотками становить уже 173 млн доларів.


Джерело

Back to top button