Світ

Слово року у світі. Що таке Rizz?Сюжет

Слово року у світі. Що таке Rizz?

Фото: NBC news

Слово года по версии Оксфордского словаря

Оксфордський словник англійської мови визнав словом 2023 “rizz”, яке користується великою популярністю серед молоді на Заході.

 

Rizz означає наявність у людини стилю, шарму, харизми та привабливості, що дозволяють зачарувати та спокусити сексуального партнера. Rizz – не що інше, як радикальне скорочення слова харизма. Цей сленговий вираз також може бути використаний як дієслово. To rizz up означає проявити вищеперелічені якості, у тому числі справити чарівне враження, підтримавши чарівну розмову. Це слівце набуло широкої популярності серед користувачів TikTok. Контент із хештегом Rizz отримав на цій соцмережі мільярди переглядів.

 

З чого вибирали

 

У списку фіналістів було вісім слів, включаючи swiftie (затятий фанат співачки Тейлор Свіфт), beige flag (у перекладі бежевий прапор, але мова тут про характер: так називають потенційного партнера, який виявився нудним і совєтно неоригінальним) і становище (неофіційні романтичні) без певних обов’язків між партнерами.

 

Короткий список із восьми слів був відібраний мовними експертами видавництва Оксфордського університету (який публікує Великий Оксфордський словник). Потім публіці пропонувалося обрати чотири варіанти, які пройшли у фінал, після чого експерти зробили остаточний вибір.

 

Президент Oxford Languages Каспер Гратвол заявив, що популярність висловлювання rizz доводить, що слова та фрази, що походять з інтернет-культури, все більше входять у повсякденний жаргон.

 

Різні версії

 

Не всі словники визнають словами року нові сленгові вирази. У листопаді укладачі словника Collins Dictionary назвали виразом 2023 штучний інтелект.

 

У 2022 році Оксфордський словник назвав словом року вираз “режим гобліна” (goblin mode). Це сленгове вираз, воно означає “тип поведінки, заснований на безсоромному потуранні власним бажанням, лінощі, неохайності або жадібності, і як правило, що відкидає соціальні норми”.

 

Вперше вираз з’явився в Twitter у 2009 році, але став вірусним у соціальних мережах у лютому 2022 року після того, як у багатьох країнах послабили карантин через коронавірус і люди стали частіше виходити зі своїх будинків.

 

В Оксфордському словнику вважають, що вираз “мабуть, відображає настрій людей, які відкинули ідею повернення до звичайного життя”.

 

2021 року словом року за версією Оксфордського словника стало слово вакцина. Лексикографи зазначали, що донедавна слово vax щодо рідко зустрічалося у тому основі. Але до вересня 2021 року воно стало вживатися людьми у 72 рази частіше, ніж у той же час минулого року.

 

В Україні 2022 року словом року за версією словника Мислово стала фраза “російський військовий корабель, йди на х*й”. Саме її сказав український захисник острова Зміїний російським окупантам.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button