Світ

Словаччина отримала винищувачі F-16

Словаччина отримала винищувачі F-16

Фото: Міноборони Словаччини

F-16 прилетіли на авіабазу Кучина

Ще у 2018 році словацький уряд підписав угоду зі США на суму 1,8 млрд доларів на придбання 14 винищувачів F-16 Block 70/72.

Словаччина напередодні отримала перші два з 14 нових винищувачів F-16 зі США, постачання яких було відкладено на два роки через пандемію коронавірусу і брак мікросхем. Про це повідомило Associated Press у вівторок, 23 липня.

Словацький президент Петер Пеллегріні привітав прибуття F-16 на авіабазу Кучина на заході країни. Він зазначив, що ці літаки “значно сприятимуть підвищенню обороноздатності нашої країни”.

Решта 12 винищувачів будуть поступово доставлені до Словаччини протягом двох років.

Ще у 2018 році словацький уряд підписав угоду зі США на суму 1,8 млрд доларів на придбання 14 винищувачів F-16 Block 70/72 для заміни застарілих радянських літаків МіГ-29. Пеллегріні тоді обіймав посаду прем’єр-міністра.

За попереднього уряду Словаччина законсервувала свої МіГ влітку 2022 року через брак запчастин і фахівців для їхнього обслуговування. А минулого року словацький уряд подарував Україні усі 13 літаків МіГ-29.

Після цього Польща, Чехія, а згодом і Угорщина, які є членами НАТО, взяли на себе охорону повітряного простору Словаччини.

У червні  стало відомо, що нова словацька влада звернулась до поліції з проханням провести розслідування проти колишнього уряду та міністра оборони Ярослава Надя через передання Україні винищувачів МіГ-29 і системи ППО Куб.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

12 + four =

Back to top button