Світ

Штурм Капітолію: Мін’юст США дозволив судити Трампа

Штурм Капітолію: Мін юст США дозволив судити Трампа

Екс-президент США Дональд Трамп

В Окружному суді ухвалили, що чинна поправка до Конституції про імунітет президента не могла бути виправданням діям Трампа.

Міністерство юстиції США дозволило притягнути до відповідальності колишнього президента Дональда Трампа за причетність до штурму Капітолію, повідомляє The Washington Post.

 

“Спілкування з громадськістю з питань, що становлять суспільний інтерес, є традиційною функцією президента, і зовнішній периметр офісу президента включає велику область таких виступів. Але це традиційна функція – публічна комунікація. Це не включає підбурювання до неминучого насильства в приватному житті”, – йдеться у заяві представників Міністерства юстиції США.

 

Два офіцери поліції Капітолію США, до яких приєдналися 11 членів Палати представників Демократичної партії, домагаються притягнення Трампа до відповідальності за фізичні та психологічні травми, які вони отримали під час заворушень.

 

Позов був поданий відповідно до закону, написаного після Громадянської війни у відповідь на дії Ку-клукс-клану, який допускає відшкодування збитків, коли сила, погрози або залякування використовуються для того, щоб завадити чиновникам виконувати свої обов’язки.

 

Трамп заявляв, що він був захищений імунітетом, оскільки був президентом США та виконував свої обов’язки. Йдеться про 6 січня 2021 року, коли екс-президент США закликав людей “боротися, як у пеклі”, щоб не дозволити Конгресу затвердити результати виборів.

 

В Окружному суді ухвалили, що чинна поправка до Конституції США не могла бути виправданням діям екс-президента Трампа. Мова, спрямована на підбурювання до неминучих протизаконних дій, не може захищатись поправкою до Конституції. У Мін’юсті США зазначили, що там стверджують, що екс-президент підбурював до штурму. Йдеться про те, що описана поведінка Трампа явно виходить за межі президентських повноважень.

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button