Світ

Що треба знати, щоб не стати жертвою торговців людьми

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО

Українські жінки та діти, які втекли від війни до країн Євросоюзу, можуть стати легкою здобиччю торговців людьми, застерігають в ОБСЄ.


Ще до початку російського вторгнення в Україну, яке призвело до виїзду за кордон  мільйонів біженців, українці були серед представників десяти найбільш експлуатованих націй. Про це під час брифінгу у вівторок, 17 травня, у Брюсселі, сказав спеціальний представник і координатор ОБСЄ щодо боротьби з торгівлею людьми Валіант Річі. Фахівці застерігають, що масовий виїзд з України за кордон переважно жінок і дітей, які поспіхом залишили свої домівки, котрі, як правило, не володіють достатніми фінансами для проживання, не мають у країнах ЄС знайомих і не знають іноземної мови, призведе до стрімкого зростання кількості жертв торгівлі людьми серед українців.


Сучасні технології на службі у злочинців

Українки, які виїхали за кордон, рятуючись від війни, ризикують стати жертвами сексуальної експлуатації. Особливе занепокоєння міжнародних організацій викликає той факт, що сучасні работорговці у своїй діяльності почали активно послуговуватися соціальними мережами та спеціальними онлайн-ресурсами, які маскуються, наприклад, під сайти для пошуку роботи чи соціальної допомоги біженцям з України.

Згідно з даними, оприлюдненими медіакомпанією Thomson Reuters, за майже три місяці війни онлайн-трафік показав значне зростання кількості пошуків різними мовами і з різних країн секспослуг українок. Так, пошуки в інтернеті за запитом “українське порно” зросли до 600 відсотків, а за запитом “український ескорт” – до 200 відсотків. Як зазначив Валіант Річі, ці факти свідчать про зростання попиту “на сексуальний доступ до українок, і цей попит слугуватиме поштовхом для торговців людьми втягувати у свій незаконний бізнес і експлуатувати жінок з України”.

 

ОБСЄ вже поінформувала владу європейських країн про ці небезпечні ознаки і розробила перелік рекомендацій зі зміцнення зусиль для визначення і скорочення ризиків торгівлі людьми онлайн, які виникли внаслідок гуманітарної кризи в Україні. В ОБСЄ радять відповідним службам і правоохоронним органам, які протидіють торгівлі людьми, уважно моніторити інтернет-простір для виявлення небезпечних платформ, за допомогою яких жінок можуть втягувати у тенета торговців людьми. Це можуть бути сайти, орієнтовані на секспослуги, соціальні медіа, сайти знайомств, відеочати тощо. Фахівці також радять проводити інформаційні компанії для українських біженців, повідомляючи їм про всі можливі ризики різних форм торгівлі людьми.

Окрім того, наголошує спецпредставник Річі, влада країн, на території яких перебуває значна кількість біженців з України, має забезпечити їм доступ до соціального житла, мовних курсів, ринку праці, шкіл та дитячих садків, що зробить їх менш вразливими. “Ми також заохочуємо уряди створювати гарячі лінії, де біженці з України можуть отримати усю необхідну інформацію рідною мовою”, – сказав він.


“Нікому не віддавайте своїх документів”

Серед злочинців, які займаються торгівлею людьми, є як громадяни України, так і громадяни інших країн, проте “способи заманювання жертв і шляхи торгівлі людьми у них були напрацьовані ще до початку війни”, зауважив Річі.

Загроза потрапити до рук злочинців не чатує на жінок відразу після в’їзду до ЄС, бо у прикордонній зоні, як правило, працює багато правоохоронців та представників міжнародних гуманітарних організацій. Небезпека може виникнути тоді, коли жінка з дітьми потрапляє у країну, де вона вирішила зупинитися. “Зазвичай, на той момент у неї можуть скінчитися гроші, і вона опиняється сама у незнайомому місці, без друзів і підтримки, що робить її потенційною здобиччю для торговців людьми”, – розповів представник ОБСЄ.

Що ж треба знати українкам, щоб не стати жертвою торгівлі людьми? На прохання DW Валіант Річі дав кілька порад. Перше, що роблять зловмисники, – намагаються під будь-яким приводом забрати у жінки документи, щоб зробити її вразливою і беззахисною у чужій країні. “Тому ніколи і нікому не віддавайте свої документи. Це дуже важливо. Вони не лише посвідчують вашу особу, на підставі цих документів ви отримуєте тимчасовий захист і соціальну допомогу у країні, до якої прибули”, – наголосив експерт.


Друге правило – покладатися лише на офіційні джерела інформації і звертатися лише на офіційні гарячі лінії. Спецпредставник ОБСЄ також радить жінкам триматися групами і обирати для проживання та пересування лише ті помешкання та транспортні засоби, котрі пропонують їм офіційні служби.


Щоправда, з приводу останнього моменту є деякі складнощі, адже тисячі європейців, якими рухає благородне бажання допомогти українцям, приходять на вокзали своїх міст і прямо там пропонують біженцям жити у них безкоштовно. У цих випадках особливо складно визначити, які саме наміри керують людиною. “Ще кілька місяців тому ніхто не міг передбачити, що ЄС здатний прийняти кілька мільйонів біженців, але це трапилося і стало демонстрацією найкращих почуттів європейців щодо українців”, – сказав Валіант Річі. Водночас ОБСЄ рекомендує владі країн реєструвати випадки, коли громадяни надають українським біженцям приватне житло.


Війна РФ проти України: як поліція фіксує сексуальні злочини проти цивільних


Джерело: Українська служба DW



Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button