Світ

Ще один штат США заборонив Трампу балотуватися

Ще один штат США заборонив Трампу балотуватися

Фото: Getty

Трампу заборонили балотуватися у двох штатах

Штат Мен, в якому демократи розділяють голоси з республіканцями, відсторонив експрезидента від участі у нових виборах.

Американський штат Мен заборонив колишньому президенту Дональду Трампу брати участь в праймеріз штату. Відповідне рішення у четвер, 28 грудня, ухвалила державна секретарка штату від Демократичної партії Шенна Беллоуз, повідомляє Associated Press.

Причиною стала чотирнадцята поправка до Конституції США, в якій йдеться про те, що ніхто не може займати цивільну чи військову посаду в уряді Сполучених Штатів або в будь-якому штаті, коли він, раніше будучи на посаді, взяв участь у заколоті проти Конституції (йдеться про роль Трампа у подіях 6 січня 2021 року, коли стався штурм Капітолію).

Хоча Мен має лише чотири голоси виборців, це один із двох штатів, які їх ділять. У 2020 році Трамп переміг на виборах у штаті Мен, тому виключення його з бюлетеня там, якщо він стане кандидатом на загальних виборах від Республіканської партії, може мати вирішальні наслідки у голосуванні.

Ухваливши рішення про виключення Трампа з праймеріз, Беллоуз стала першим офіційним представником виборчої комісії, яка в односторонньому порядку вжила рішення, яке потенційно матиме наслідки для Колегії виборників.

Беллоуз зазначила, що ухвалила таке рішення після того, як деякі жителі штату, включаючи двопартійну групу колишніх законодавців, оскаржили позицію Трампа на виборах.

“Я не підійшла до такого рішення легковажно”, – написала Беллоуз. “Демократія – це священно… Я пам’ятаю, що жоден держсекретар ніколи не позбавляв кандидата в президенти місця у бюлетні на основі третього розділу Чотирнадцятої поправки. Однак я також пам’ятаю, що жоден кандидат у президенти ніколи раніше не брав участі в повстанні”.

Нагадаємо, тиждень тому аналогічне рішення щодо Трампа ухвалив суд в Колорадо. Однак, цей штат не має великого значення для республіканців, оскільки Колорадо і так завжди голосує за демократів. Адвокати Трампа пообіцяли негайно оскаржити це рішення у Верховному суді США.

Суддям, що зняли Трампа з виборів, погрожували – CNN

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button