СвітУкраїна

Ще одна країна погрожує ввести санкції проти України

У парламенті Узбекистану виступили з ідеєю запровадити заходи у відповідь проти України, яка почала  розслідування щодо імпорту узбецьких автомобілів. Зокрема, скоротити імпорт українських товарів шляхом заміщення узбецькими або російськими. Про це повідомляє “Фергана”, пише 1NEWS, посилаючись на 112.ua.

Узбецькі законодавці назвали дії України недружнім актом і протекціонізмом позицій національних виробників.

“Якщо мета — обмежити імпорт автомобілів з Узбекистану, чому б не вчинити Узбекистану таким самим чином щодо товарів, які імпортуються з України? Чому б не подумати про це?” — написав депутат Расул Кушербаєв на своїй сторінці в Facebook і додав, що уряд “має бути готовий ввести симетричні заходи проти України”.

З аналогічним закликом виступив у Facebook і член законодавчої палати Абдурашид Абдукодиров. Він заявив, що “Узбекистан здатний відповісти проти таких грубих заходів”. Одним із шляхів депутат назвав різке зниження обсягів імпорту з України — шляхом заміщення товарами власного виробництва або завезення аналогічних товарів з Росії.

Під удар може потрапити кондитерська і олійножирова продукція, медикаменти і цукор. Депутати закликають уряд вивчити питання щодо обмеження ввезення цих товарів на узбецькі ринки.

Член комітету з питань бюджету та економічних реформ парламенту Узбекистану Абдурашид Тухтабаев заявив, що “при здійсненні постачань на узбекистанський ринок фармацевтичної продукції мають місце випадки порушення національного законодавства”.

Україна в жовтні 2018 року по скарзі асоціації українських автовиробників “Укравтопром” почала розслідування імпорту легкових автомобілів з Узбекистану. За версією української сторони, узбецькі виробники могли отримувати субсидії від державних органів Узбекистану і користуватися окремими пільгами від таких субсидій”. За кілька років імпорт автомобілів з Узбекистану виріс на 760%, що, на думку “Укравтопрому”, “може завдати істотної шкоди національному товаровиробнику”.

За останні три роки Узбекистан імпортував українських товарів на 642 млн доларів, а Україна завезла узбецьких товарів на 169 млн доларів.

Back to top button