Світ

“Секретні” витрати бюджету РФ сягнули 26% – ЗМІ


Видання The Bell гадає, що до цього бюджетного пункту могли додатися витрати на окуповані території.

Секретні витрати російського бюджету з початку 2023 року сягнули трьох трлн рублів (37,5 млрд доларів). Таким чином вони становлять практично 26%. Після початку війни до витрат, ймовірно, додалися витрати на окуповані території, повідомляє видання The Bell.

У загальній структурі видатків секретні статті посідають перше місце, потіснивши все, що держава витрачає на соціальну політику, зазначає ЗМІ.

Ще наприкінці березня на “секретні” статті припадала майже третина загальних витрат бюджету. Нині ця частка знизилася до 26%. Однак в абсолютних цифрах ці витрати, як і раніше, залишаються на першому місці.

За вирахуванням секретних витрат, з початку року найбільше російська держава витратила на:

  • соціальну політику (до цієї статті бюджету належать, наприклад, пенсії) – 2,9 трлн рублів,
  • національна економіка (інфраструктурні витрати) – 1,09 трлн рублів,
  • незасекречені витрати на національну оборону – 804,2 млрд рублів.

Частка секретних видатків бюджету, як і в минулі роки, становить трохи більше чверті.

Частка витрат на соціальну політику з початку року становила 23,4% проти 27,2% та 28,2% відповідно за ті ж періоди у минулі два роки.

З початку року помітно зросли витрати на нацоборону, це видно як в абсолютних, так і відносних значеннях. Зокрема, до середини травня на “оборонку” витратили 804 млрд рублів, що майже вдвічі більше, ніж до травня 2022 та 2021 рр.

У відносних величинах витрати за цією статтею становили 6,75%, що приблизно на 2% більше, ніж за той же період минулого та позаминулого року.

Як ми вже писали, на початку квітня повідомлялося, що РФ шукає способи поповнити бюджет для тривалої війни. Зокрема, Росія сподівається на зовнішню фінансову підтримку з боку іноземних держав, яких вона вважає “дружніми”.

У РФ запровадили плату за вихід з російського ринку – ЗМІ

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button