Світ

Санкції проти алмазів з Росії загрожують близько пів сотні компаній – ЗМІ

Санкції проти алмазів з Росії загрожують близько пів сотні компаній - ЗМІ

Фото: Соцмережі (ілюстративне фото)

Низка країн Заходу заборонили імпорт російських алмазів

Більшість компаній пов’язані з гігантом ПАТ АЛРОСА, що контролює понад 90% видобутку алмазів, тобто третину світового обсягу.

Під санкції західних країн можуть потрапити близько півсотні російських компаній, які займаються добуванням, обробкою та продажем алмазів. Така кількість російських компаній зазначена у пропозиції України державам-партнерам. Про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що більшість компаній пов’язані з гігантом ПАТ АЛРОСА, що контролює понад 90% видобутку алмазів, тобто третину світового обсягу. Ця компанія вже перебуває під санкційними режимами США, Канади, Великобританії та Нової Зеландії та інших країн.

Як відомо, торік РФ експортувала алмазів на суму понад 3,8 мільярда доларів. При цьому низка країн Заходу заборонили імпорт російських алмазів, проте обмеження поширюються лише на необроблені алмази.

Після обробки в країнах третього світу, в основному в Індії та Китаї, російські діаманти набувають статусу “змішаних” і можуть вільно поставлятися на ринки країн G7 (входить США, Франція, Велика Британія, Німеччина, Японія, Італія та Канада плюс ЄС).

Як пише видання, Індія, Об’єднані Арабські Емірати та Бельгія є трьома найбільшими центрами, де російські алмази можуть бути перероблені на “змішані”. США, Китай та ЄС є їхніми найбільшими споживачами.

Раніше українське Національне агентство з протидії корупції (НАЗК) направило пропозиції до Служби безпеки України (СБУ) та інших відповідальних органів щодо запровадження санкцій проти російських алмазних компаній із наміром, щоб західні партнери підтримали обмеження.

Як повідомлялося, країни G7 оголосять про непряму заборону на російські алмази, яка набуде чинності в січні наступного року.

Нагадаємо, Індія призупиняє імпорт російських алмазів.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button