Світ

Розвідка РФ причетна до “гаванського синдрому” у дипломатів США – ЗМІ

Розвідка РФ причетна до гаванського синдрому у дипломатів США - ЗМІ

Фото: архівне фото

Російське ГРУ може бути причетне до “гаванського синдрому” в дипломатів США

Серйозні проблеми зі здоров’ям – так званий “гаванський синдром” – в американських дипломатів могли бути спричинені російською військовою розвідкою.


Російські спецслужби могли застосовувати таємну зброю проти американських дипломатів, що спричинила так званий “гаванський синдром”. Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider, 60 минут і Der Spiegel, опублікованому 1 квітня.

 

Зазначається, що російська військова розвідка (ГРУ) могла бути причетною до серії нападів на представників американської розвідки та високопосадовців. Росіяни могли застосовувати таємну зброю, яка викликала симптоми так званого “гаванського синдрому”.

 

Перші випадки ймовірного застосування цієї зброї датуються 2016 роком. Саме тоді американські дипломати в Китаї почали скаржитися на специфічні симптоми.

 

У працівника Держдепартаменту у Шанхаї раптово почалося сильне запаморочення, йому важко було тримати рівновагу, навіть підвестися з ліжка було проблематично. Крім того, почалися проблеми з короткочасною пам’яттю. Через кілька місяців симптоми минули, але у 2018 році він знову почав втрачати рівновагу.

 

Надалі багатьом жертвам діагностували черепно-мозкові травми, нейронні ушкодження або двосторонню розбіжність напівкружних каналів.

 

Деякі постраждалі повідомляли, що їхнім симптомам передували дивні звуки, що супроводжувалися болем у вухах. Крім того, описували дію “зброї” як вузькоспрямований “промінь”, з-під дії якого можна було вибратися, зробивши кілька кроків убік.

 

На думку експертів, для завдавання звукових “ударів” міг бути використаний мікрохвильовий випромінювач, що використовує так званий “ефект Фрея”.
 

У розслідуванні йдеться, що під час багатьох випадків фіксації “гаванського синдрому” поряд із постраждалими були помічені дивні особи, що поводилися неприродньо та у деяких випадках мали сильний акцент.

 

За дивним збігом у містах одночасно перебували у відрядженнях співробітники Головного розвідувального управління Міністерства оборони Росії – офіцери військової частини 29155 ГРУ. Декого з них навіть упізнали постраждалі за фото: це були російські агенти ГРУ Єгор Гордієнко (“Франкфурт”) та Альберт Авер’янов (“Тбілісі”).
 

Непряме підтвердження використання таємної акустичної зброї російськими оперативниками також вдалося отримати з документа бухгалтерії, який опинився у руках журналістів. У ньому йдеться, що учасник низки відряджень у місцях інцидентів Іван Терентьєв передав фонду “індивідуальну роботу” під назвою Потенційні можливості нелетальної акустичної зброї при військових (бойових) діях у місті.

Росія відкидає звинувачення у причетності до “гаванського синдрому”. Спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що твердження про причетність РФ до “гаванського синдрому” є виключно “безпідставними звинуваченнями з боку ЗМІ”.

“Все це не більше ніж безпідставне, голослівне звинувачення ЗМІ. Вже багато років тема так званого “гаванського синдрому” мусується в пресі, причому з самого початку вона якось була пов’язана зі звинуваченнями російської сторони в цьому. Але жодного разу ніхто хоч скільки-небудь переконливих підтверджень цим голослівним звинуваченням не публікував і не висловлював”, – заявив він.


“Гаванський синдром” отримав таку назву після того, як у столиці Куби у 2016 та 2017 роках співробітники ЦРУ та Держдепартаменту США поскаржилися на погане самопочуття та незвичайні симптоми, зокрема, на слухові галюцинації та відчуття тиску в голові. Деякі з них повідомляли про проблеми із зором. 

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button